Evropske zemlje tražile: Potrebna strategija protiv lažnih informacija o 5G tehnologiji

Evropska unija (EU) trebalo bi da izradi strategiju za borbu protiv dezinformacija o tehnologiji 5G ili rizikuje da lažne vesti nanesu štetu ekonomskom oporavku i digitalnim ciljevima, saopštila je grupacija od 15 evropskih država.
Kako javlja Radio slobodna Evropa, analitičari navode da su teorije zavere da je korona virus možda povezan sa bežičnom tehnologijom dovele do toga da su u proteklih nekoliko meseci spaljivani stubovi mobilne telefonije u deset evropskih država i napadnuti su radnici službi održavanja.
 
Evropski blok smatra da je 5G tehnologija glavni činilac ekonomskog oporavka od korone i razvoja autonomne tehnologije, od automobila sa samostalnim upravljanjem do hirurgije na daljinu i automatizovane proizvodnje.
 
Petnaest evropskih zemalja iznelo je svoje zabrinutosti i predloge u zajedničkom pismu upućenom evropskoj poverenici za konkurentnost Margret Vestager, evropskom povereniku za unutrašnje tržište Tjeriju Bretonu i evropskoj poverenici pravde Veri Jurovoj.
 
"Jasno je da smo svedoci pojačane aktivnosti pokreta za borbu protiv 5G mreže širom EU", navodi se u pismu i poziva se Unija da "preduzme aktivniji, dugoročniji i sistematski pristup u borbi protiv zabrinutosti oko 5G i elektromagnetnih polja".
 
Zemlje potpisnice traže više naučni pristup rizicima po ljudsko zdravlje, predlažu kampanju podizanja svesti širom Evrope i sugerišu širu diskusiju o bojaznima i zabrinutosti protivnika tehnologije 5G.
 
Među potpisnicama pisma su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Kipar, Estonija, Finska, Grčka, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Portugalija i Slovačka.
  • Garavi

    19.10.2020 17:39
    samo kazem
    Hoce li EU traziti i da se pobiju dezinformacije i lazi o Huawei-ju? Hoce li objasniti svojim gradjanima da telekomunikacioni provajder (npr. Telenor, Vodaphone, itd) moze uvek da slusa bilo kog korisnika i da to nema veze sa proizvodjacem opreme, kao i da sva komunikaciona oprema ima "backdoor" koji koriste policija i obavestajne sluzbe, a da americka oprema, npr. Cisco ima i jos jedan "backdoor" koji vodi do CIA i NSA. Ovo nisam smislio ja, nego Edward Snowden.
    Hoce li Amerika priznati da godine i godine kopanja po Huawei-jevom hardveru i softveru nisu dovele do otkrica slicnog "backdoor"-a koji bi vodio u Kinu. Britanski GCHQ je pre vise godina imao manje primedbe na Huawei-jev kod, to je ispravljemo i veliki deo 4G mreze u V. Britaniji je Huawei.
    Da li ce priznati da su Huawei-jeve podruznice u pojedinim zemljama nezavisna pravna lica koja postuju zakone tih zemalja i da stoga nema logike konstrukcija da se one moraju drzati kineskog zakona. Huawei u Kini se drzi kineskog zakona, Huawei u drugim zemljama se drzi zakona tih zemalja... jedino sto ne dostavlja podatke CIA i NSA, pa zato hoce da ga zabrane.
    Huawei-jeva tehnologija je najbrza i daje najbolju vrednost za ulozeni novac, u pitanju je celovito resenje po sistemu "kljuc u ruke".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.