Novinari u Hrvatskoj traže da se zbog govora mržnje onemoguće komentari

Novinarska udruženja Hrvatske pozvala su medije da u petak, 23. oktobra, na dva sata onemoguće objavljivanje komentara ispod svojih tekstova na interentu, što bi bio početak zajedničke borbe protiv govora mržnje.
Novinari u Hrvatskoj traže da se zbog govora mržnje onemoguće komentari
Foto: Pixabay
"Cilj akcije je da upozorimo na uslove u kojima novinari već godinama rade i na govor mržnje kojem su izloženi", upozorili su danas u saopštenju Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske uz ocenu da su "stvari izmakle kontroli".
 
"Govor mržnje koji se dosad uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža, prelio se u stvarni svet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se rešiti preko noći", navodi se u zajedničkom saopštenju.
 
Ističe se da novinarstvo nije posao u kojem se dele komplimenti i da se svakom pričom može nekome zameriti.
 
"To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem. Problem je mržnja i pretnje koje se sve jasnije i ružnije, a posebno u poslednje vreme, prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših koleginica i kolega na terenu", naglašavaju udruženja.
 
U saopštenju piše da deo uzroka leži i u postupcima pojedinih novinara, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među novinarima.
 
"Zajedno možemo menjati stvari", smatraju udruženja i predlažu medijima da u petak od 11 do 13 sati onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama, uz objašnjenje da je do te zabrane došlo da bi se upozorilo na govor mržnje.
  • Piško

    20.10.2020 20:12
    ...
    Mediji zapravo čine kontrauslugu sopstvenom narodu, jer se filtriraju na Internetu umesto na ulicama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.