Poljska potpuno zabranjuje abortus

Ustavni sud Poljske odučio je da je abortus zbog neizlečivog defekta fetusa neustavan, čime je gotovo potpuno zabranjen legalan prekid trudnoće.
Poljska potpuno zabranjuje abortus
Foto: Pixabay
Kada ta odluka stupi na snagu, u Poljskoj će legalno smeti da se uradi abortus samo ukoliko je žene bila silovana, ako je žrtva incesta ili ako joj trudnoća ugrožava život, preneo je Rojters.
 
Na takvu odluku Ustavnog suda prva je reagovala evropska komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je rekla da je ovo tužan dan za prava žena.
 
"Ukidanje osnove za gotovo sve legalne abortuse u Poljskoj predstavlja kršenje ljudskih prava", poručila je Mijatović.
 
Prošle godine u Poljskoj je urađeno nešto više od 1.000 abortusa, od čega je 98 odsto bilo zbog raznih defekata fetusa. Grupe za zaštitu prava žena ocenjuju da svake godine između 80.000 i 120.000 Poljakinja odlazi u inostranstvo da bi uradile abortus. Što je još poraznije, to često rade i žene koje to mogu legalno da urade u Poljskoj, jer ih okolina stigmatizuje.
  • Trt

    23.10.2020 13:39
    Evropska Alabama će kanda da bude ostavljena na cedilu. Već dreče do neba što su im uskraćene milijarde evra zato što se ponašaju kao primitivno pleme a ne moderno društvo, ovo će skroz da zavrne slavinu i natera Poljake da sreću potraže u drugim zemljama.
  • Konzervativac

    23.10.2020 10:27
    Svaka čast!
  • Dawkins

    23.10.2020 09:06
    religija = zlo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.