Putin ne isključuje mogućnost rusko-kineskog vojnog saveza

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da sada nema potrebe za rusko-kineskim vojnim savezom, ali da bi mogao da bude sklopljen u budućnosti.
Putin ne isključuje mogućnost rusko-kineskog vojnog saveza
Foto: Pixabay
"Nama (savez sa Kinom) nije potreban, ali teoretski, sasvim je moguće zamisliti ga", rekao je Putin na pitanje o mogućnosti vojnog saveza Moskve i Pekinga, tokom video konferencije sa medjunarodnim spoljnopolitičkim stručnjacima.
 
Putinova izjava ukazuje na produbljivanje veza Moskve i Pekinga, u vreme sve većih tenzija u odnosima dve sile sa SAD.
 
Rusija i Kina su razvile "strateško partnerstvo", ali su do sada odbacivale mogućnost formiranja vojnog saveza. Putin je danas podsetio na zajedničke vojne vežbe Rusije i Kine, a naveo je i da je Moskva podelila osetljive vojne tehnologije koje su znatno doprinele jačanju kineskog vojnog potencijala.
 
"Bez ikakve sumnje, naša saradnja sa Kinom jača odbrambenu sposobnost kineske vojske", naveo je Putin i dodao da su u budućnosti moguće još bliže vojne veze dve sile.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.