Korona u komšiluku: U Hrvatskoj nove mere, u RS zabranjena javna okupljanja, u Sloveniji trećina testiranih pozitivna

U Hrvatskoj će od ponedeljka zbog porasta broja zaraženih virusom korona biti zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi, kao i prodaja alkohola od ponoći do 6 sati ujutru, a maske će biti obavezne i na otvorenom prostoru, tamo gde nije moguće obezbediti propisani razmak, sapšteno je danas.
Korona u komšiluku: U Hrvatskoj nove mere, u RS zabranjena javna okupljanja, u Sloveniji trećina testiranih pozitivna
Foto: 021.rs
Novom uredbom propisana je stroga mera fizičkog distanciranja, dva metra u zatvorenom i 1,5 metar na otvorenom prostoru.
 
Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, dok na svadbama ne sme biti više od 30 gostiju, kao i na sahranama. Na ostalim privatnim svečanostima ne sme biti više od 15 osoba.
 
Sportska takmičenja u Hrvatskoj mogu da se održavaju bez publike, dok sva javna okupljanja mogu trajati do 22 sata, osim u ugostiteljskim objektima gde mogu trajati do ponoći.
 
Poslodavcima u Hrvatskoj je naređeno da zabrane dolazak na posao ljudima koji imaju temperaturu, suvi kašalj i kratak dah, a mora se smanjiti i fizički kontakt između zaposlenih. Rad od kuće dužni su da uvedu svi poslodavci koji za to imaju uslove. 
 
Republika Srpska i BiH
 
Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da ova stranka želi da pokaže da ozbiljno shvata epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj i od ponedeljka obustavlja sva javna okupljanja i prelazi na individualnu kampanju.
 
"Republički štab za vanredne situacije večeras će doneti određene mere, a SNSD želi da pokaže da uvažavamo situaciju i apelujemo da ljudi izbegavaju bilo kakva okupljanja jer su se ona, u suštini, pokazala kao najveći razlog širenja zaraze", rekao je Dodik.
 
U pоslеdnjа 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrđena su 1.132 nova slučaja zaraze virusom korona, a preminulo je deset osoba, sedam u Republici Srpskoj i tri u Federaciji BiH.
 
Slovenija
 
U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.675 novih slučajeva virusa korona i pet umrlih pacijenata, objavilo je danas ministarstvo zdravstva, čime se nastavlja vrlo kritično razdoblje epidemije zbog kojeg je u zemlji uveden karantin od najmanje nedelju dana.
 
Broj dnevnih zaraza manji je od rekordnih 1.961 u subotu, ali je procenat potvrđenih slučajeva u testiranoj populaciji najviši, gotovo 30 odsto.
 
I dalje se povećava broj obolelih u bolnicama u kojima je trenutno 508 pacijenata, od čega 71 na intenzivnim odeljenjima.
 
Slovenija je do sada registrovala 22.952 zaraženih i 240 umrlih od posledica Covida-19.
 
Ministar zdravstva Tomaž Gantar doneo je uredbu kojom se za 14 dana obustavljaju sve zdravstvene usluge koje nisu hitne kako bi se prioritet dao obolelima od virusa korona. Najavio je da će ubuduće u rad u bolnicama moći da se uključi i privatni zdravstveni sektor s koncesijom, lekari pripravnici i specijalizanti.
 
U subotu su zatvorene sve prodavnice, osim onih koje nude hranu i osnovne potrepštine.
 
I dalje je na snazi zabrana napuštanja stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, a od ponedeljka neće raditi vrtići.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.