Ugroženo skoro 200 evropskih aerodroma zbog korone

Skoro 200 evropskih aerodroma u narednim mesecima suočiće se sa nesolventnošću, s obzirom na to da kriza prouzrokovana pandemijom kovida-19 i dalje znatno utiče na njihov rad, saopštila je danas grupa ACI Evropa, prenosi Politiko.
Ugroženo skoro 200 evropskih aerodroma zbog korone
Foto: Pixabay
Navodi se da Evropa rizikuje propadanje značajnog dela svog vazdušnog transportng sistema, ukoliko vlade tom sektoru ne obezbede veću podršku nego do sada.
 
U izveštaju se precizira da su od 740 aerodroma, koliko ih ima u Evropi, u riziku 193. Nije navedeno o kojim aerodromima se radi, ali se precizira da obezbeđuju oko 277.000 radnih mesta i stvaraju 12,4 milijardi evra evropskog bruto domaćeg proizvoda.
 
"Posle osam meseci krize svi evropski aerodromi imaju velikih problema kako bi ostali otvoreni, a njihovi prihodi su daleko od toga da pokriju i operativne troškove, a da i ne pominjemo kapitalne izdatke", izjavio je genealni direktor ACI Evrope Oliver Jankovec.
 
U isto vreme ACI Evrope je objavio i podatke o daljem smanjenju broja putnika u vazdušnom saobraćaju. Kako se navodi, u septembru je kroz sve evropske aerodrome prošlo 73 odsto putnika manje nego u istom mesecu prošle godine.
 
Zbog toga je Jankovec još jednom ukazao na pogubne posledice uvođenja karantina kako bi se zaustavilo širenje epidemije korona virusa i pozvao vlade da u toj situaciji obezbede neophodnu finansijsku pomoć aerodromima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet