Novi rekord u Švedskoj, 1.870 novozaraženih

Švedska, čija je strategija borbe protv pandemije privukla globalnu pažnju, registrovala je 1.870 novih slučajeva korona virusa 23. oktobra, najviši broj od početka pandemije, pokazali su podaci Švedske agencije za javno zdravstvo.
Novi rekord u Švedskoj, 1.870 novozaraženih
Foto: Pixabay
Taj se porast upoređuje s visokih 1.698 dnevnih slučajeva krajem juna. Službeni broj mrtvih u Švedskoj u padu je s 15 slučajeva od petka, a ukupno je umrlo 5.918 ljudi. Nije dato objašnjenje za to smanjenje, ali je ranije broj mrtvih promenjen nakon što je utvrđen stvarni uzrok smrti.
 
Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta veća od one kod njenih nordijskih suseda, ali niža nego u nekim velikim evropskim zemljama, kao što su Španija i Britanija.
 
Nakon pada broja zaraženih, Švedska beleži kontinuirani porast od sredine septembra. Dok mnoge evropske zemlje ponovno uvode drakonske mere poput delimičnog karantina i policijskog časa da suzbiju širenje korona virusa, Švedska samo prilagođava svoj blaži pristup uvođenjem ciljanih mera.
 
Iako ankete pokazuju da većina Šveđana podržava taj pristup, švedska strategija kritikovana je i u zemlji i inostranstvu. Vlasti su u međuvremenu više puta naglasile da je švedska strategija izabrana za suočavanje s "maratonom, a ne sprintom".
 
Švedska i dalje ostaje jedna od retkih zemalja u svetu koja ne preporučuje nošenje maski jer smatra da maske nude lažni osećaj sigurnosti.
  • Mario

    27.10.2020 17:51
    Šveđani jedva čekaju da se ukine 2m fizičke distance pa da se vrate na uobičajenih 3m.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet