Preminuo lingvista Alen Re, jedan od autora rečnika Rober

Poznati francuski lingvista Alen Re, jedan od autora francuskog rečnika Rober preminuo je u Parizu u 93. godini, saopštila je njegova porodica.
Preminuo lingvista Alen Re, jedan od autora rečnika Rober
Foto: Pixabay
Re je 1951. godine kad je diplomirao književnost zajedno sa advokatom Polom Roberom radio na novom "abecednom i analognom" rečniku francuskog jezika. Tako je 1964. godine izdat "Veliki Rober" u šest tomova, potom 1967. "Mali Rober", a kasnije druge varijacije rečnika.
 
Lingvista je bio veliki pratilac evolucije francuskog jezika i za mnoge je bio oličenje savremenog francuskog jezika jer nije oklevao da u rečnik stavi reči govornog jezika kao i lokalizme i regionalizme.
 
On je uticao na istoriju i razvoj terminologije, leksikologije i istorijske semantike. Široj javnosti je bio poznat kao voditelj na radiju Frans enter od 1993. do 2006. godine. Vodio je emisiju o rečima u jutarnjem pregledu štampe na radiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet