Preminuo mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.
Amfilohije je preminuo u 82. godini života.
 
Iz Mitropolije je saopšteno da je Amfilohije preminuo jutros u 8:20 časova, posle primanja svete tajne pričešća.
 
"O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog mitropolita javnost će biti uskoro obaviještena. Večan spomen i Carstvo nebesko", navode iz Mitrpolije.
 
Amfilohije je rođen kao Risto Radović, na Božić, 7. januara, 1938. godine, u Barama Radovića u Donjoj Morači. Bogosloviju Svetog Save je završio u Beogradu, na Bogoslovskom fakultetu. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu je studirao klasičnu filologiju.
 
Bio je na postdiplomskim studijama u Bernu i Rimu, a doktorirao je u Atini. Zamonašio se 1967. godine u Grčkoj, a godinu dana kasnije je postao jeromonah. 
 
Obavljao je dužnost dekana Bogoslovskog fakulteta, a 1985. je postao episkop banatski. Za mitropolita crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdsko-zetskog i egzarha pećkog trona ustoličen je 1991. godine.
 
Amfilohije je bio drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, odmah nakon patrijarha srpskog. Februara 2012. dobio je počasni doktorat Instituta Svetog Sergeja u Parizu.
  • Biljana

    31.10.2020 07:18
    Đedo volimo te
    Za nas tužaaaaan dan, za Anđele radostan dan !
  • Piško

    30.10.2020 19:28
    ...
    Ubi ga prejaka u početku beše reč.
  • младић

    30.10.2020 16:36
    Тужан дан за Србију.
    Порука за "друштво"
    Нико срећу не нађе у туђој несрећи.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet