Korona u komšiluku: U Hrvatskoj, BiH i Sloveniji dvocifren broj preminulih

U Bosni i Hercegovini u poslednja 24 časa registrovano je novih 1.495 slučajeva zaraze korona virusom, a preminulo je 30 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, saopšteno je iz nadležnih entitetskih institucija, uz podatak da je u Federaciji BiH umrla 21 osoba, a u Republici Srpskoj devet.
Korona u komšiluku: U Hrvatskoj, BiH i Sloveniji dvocifren broj preminulih
Foto: Marija Erdelji
Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH saopšteno je u petak da je virus korona pronađen kod 801 osobe, među više od dvije i po hiljade testiranih uzoraka. Novi slučajevi su, kako se navodi, registrovani u svim kantonima.
 
Virus korona je, od početka epIdemije u Federaciji BiH potvrđen kod 30.601 osobe. Do 30. oktobra umrlo je 777 osoba. Izlečena su 19.282 pacijenta. Krizni štab Federacije BiH preporučio građanima da ograniče kretanje zbog pogoršanje epidemiološke situacije, kao i da izbjegavaju javna i privatna okupljanja, prenosi Radio slobodna Evropa.
 
Starijim osobama, naročito onima sa hroničnim bolestima, preporučuje se da izbegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza, te da redovno koriste zaštitinu opremu. U slučaju preke potrebe za kretanjem, preporučuje im se da to učine od 11.00 do 13.00 časova.
 
Novom naredbom, kako je saopšteno iz Kriznog štaba, naloženo je kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao i opštim, kantonalnim i specijalnim bolnicama da, u naredna 72 časa osiguraju 30 odsto svojih kapaciteta za hospitalizaciju i lečenje pacijenta obolelih od virusa korona.
 
U Republici Srpskoj (RS) u poslednja 24 časa evidentirano je 648 novih slučajeva zaraze virusom korona, što govori da je nastavljen trend nepovoljnih brojki, rekao je na konferenciji za novinare u petak direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković. Najavio je da će biti održan sastanak predstavnika Instituta i pojedinih lokalnih zajednica u RS radi predlaganja novih mera koje bi mogle biti strožije.
 
Zbog povećanog broja oboljelih od korona virusa, u Gradu Banjaluka od petka je uvedeno i "drive in" testiranje na korona virus. Testiranje se obavlja na lokaciji u naselju Malta. Građani će testirani u svojim automobilima kako bi se izbegao međusobni kontakt.
 
Do sada su u RS potvrđena 17.004 slučaja virusa korona. Preminulo je 409 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, a do sada se oporavilo 8.278 osoba. Testirano je više od 100 hiljada stanovnika RS.
 
Trenutno se u bolnicama u RS liječi 661 osoba. Iz Vlade Distrikta Brčko saopšteno je da je na području Brčkog 46 novozaraženih. Nije bilo smrtnih slučajeva. 
 
Hrvatska
 
U poslednja 24 sata u Hrvatskoj su zabeležena 2.772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 20 osoba, objavio je danas Nacionalni štab.
 
Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 15.106. Među njima je 1.027 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga su na respiratoru 74 pacijenta. Od 25. februara, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabeleženo 46.547 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 531 preminula, ukupno se oporavilo 30.910 osoba od toga 1677 u poslednja 24 sata.
 
U samoizolaciji je trenutno 29.098 osoba. Do danas je ukupno testirana 485.281 osoba, od toga 9.287 u poslednja 24 sata.
 
Crna Gora
 
U Crnoj Gori u poslednja 24 sata četiri osobe su preminule i registrovano je 320 inficiranih korona virusom, saopštio je danas Institut za javno zdravlje, prenose Vijesti.
 
U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak 215 pacijenta. Ukupan broj zaraženih u Crnoj Gori trenutno je 3.830, a od početka epidemije registrovano je 18.066 zaraženih.
 
Ukupan broj preminulih povezanih sa bolešću kovid-19 je 294.
 
Slovenija
 
U poslednja 24 sata u Sloveniji je od koronavirusa obolelo još 1.798 osoba, a preminule su 23, objavila je slovenačka vlada.
 
To je ujedno i najveći broj preminulih u jednom danu od početka pandemije. Na bolničkom lečenju nalaze se 703 pacijenta, od kojih su 122 na intenzivnoj nezi.
 
Kako je najavio portparol vlade Jelko Kacin, od naredne nedelje vrtići će raditi ograničeno, osnovne škole će biti na raspustu, a aktivnosti u srednjim školama i visokoškolskim institucijama odvijaće se onlajn.
 
Na snazi ostaju, rekao je, zabrana kretanja noću, kretanje između opština i okupljanje više od šest osoba.
 
Severna Makedonija
 
U Severnoj Makedoniji registrovana su 934 nova slučaja koronavirusa, što je novi najviši dnevni broj, a umrlo je još pet osoba, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja.
 
Novi najviši broj zaraženih potvrđen je sa 2.748 testova u prethodna 24 sata, a u Skoplju je registrovano najviše slučajeva – 420.
 
Od koronavirusa u Severnoj Makedoniji preminule su 982 osobe, ukupan broj dijagnostikovanih od početka epidemije je 30.488, a aktivnih slučajeva ima 9.058.
 
Institut za javno zdravlje registrovao je da su ozdravila još 454 pacijenta, pa je broj izlečenih porastao na 20.448. Od početka pandemije u Severnoj Makedoniji je urađeno 246.105 testova na prisustvo koronavirusa.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.