Francuska upozorila državljane da su svuda suočeni s bezbednosnom pretnjom

Francuski ministar spoljnih poslova pozvao je francuske državljane u inostranstvu na oprez dan posle napada u Nici, ocenivši da su Francuska i njeni državljani suočeni sa bezbednosnom pretnjom "svuda".
Poruka o uvođenju najvišeg stepena pripravnosti zbog napada poslata je sinoć svim francuskim državljanima u inostranstvu, bez obzira gde su "jer pretnja je svuda", rekao je Žan-Iv Le Drian posle Saveta odbrane.
 
"Brzo prelazimo od virtuelne mržnje na stvarno nasilje i odlučili smo da preduzmemo sve mere da osiguramo bezbednost naših interesa, i naših državljana", rekao je ministar.
 
On je rekao da su data uputstva ambasadorima da pojačaju obezbedjenje oko francuskih predstavništava u svetu, ambasada, konzulata ali i francuske Alijanse i školskih ustanova.
 
Nekoliko nedelja posle ubistva nastavnika Samuela Patija, kome je osamnastogodišnjak čečenskog porekla odrubio glavu zato što je prikazao karikature proroka Muhameda na času o slobodi izražavanja, Le Drian je ukazao da posebna pripravnost treba da bude uvedena oko škola.
 
Naveo je da je doneta odluka da se dozvoli otvaranje školskih ustanova u inostranstvu tek kada bude povećano obezbedjenje. On je rekao da su mere donete u saradnji sa lokalnim vlastima. Antifrancuske demonstracije i pozivi na bojkot francuskih proizvoda pojačale su se od prošlog vikenda u muslimanskom svetu da osude podršku koju je predsednik Emanuel Makron dao za slobodu pravljenja karikatura.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet