Merkel poziva na disciplinu, božićni praznici biće u seni virusa

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas sugrađane da se disciplinovano pridržavaju novih mera zatvaranja koje su danas stupile na snagu u Nemačkoj, istovremeno ih pripremajući na mogućnost da korona virus zaseni dolazeće božićne praznike.
Merkel poziva na disciplinu, božićni praznici biće u seni virusa
Foto: FoNet/AP
"Moramo se pripremiti na Božić u seni korona virusa. Ali to ne mora biti Božić usamljenosti", rekla je Angela Merkel nakon sastanka tzv. korona kabineta, javila je iz Berlina agencija Hina
 
Ona je istovremeno najavila i da neće biti uobičajenih dočeka Nove godine.
 
"Svetlo na kraju tunela je još uvek vrlo udaljeno", rekla je Merkel i ponovila poziv građanima da se drže dosadašnjih i novih epidemioloških mera borbe protiv širenja korona virusa.
 
"Svako od nas odlučuje o tome hoćemo li ovaj novembar pamtiti kao zajednički uspeh, a pridržavanje mera je u tome ključno", naglasila je Merkel, insistirajući na tome da  aktuelna situacija s porastom broja zaraženih i dalje predstavlja povodaza zabrinutost.
 
"Danas beležimo trostruko veći porast broja zaraženih u poređenju sa sredinom oktobra. Ako se ovako nastavi doći će do preopterećenja bolničkih kapaciteta", upozorila je Merkel.
 
Ona je naglasila kako ponovo treba doći  u situacije u kojoj se opet može pratiti toka zaraze, što već neko vreme nije moguće, a kao formulu uspeha sugerisala je smanjivanje broja kontakata, rad od kuće i izbegavanje porodičnih posete i proslava.
 
Nemačka po današnjem epidemiološkom preseku sa 9.117 novozaraženih ima ukupno 553.463 registrovana slučaja kovida 19 i 10.668 umrlilh. 
 
U Nemačkoj je broj novozaraženih u poslednja 24 sata na 100.000 stanovnika 127, a Merkel je naglasila kako je cilj on padne ispod 50.
 
"Moramo smanjiti broj kontakata, što je više moguće raditi od kuće, izbeći posete rodbini i izbeći slavlja. Time stvaramo uslove za podnošljiv defembra", rekla je Merkel.
 
kancelarka je naglasila kako može da razume nezadovoljstvo zbog novih mjera, ali je naglasila svoj zadatak da ljude uveri u nužnost tih mera.
 
Odgovarajući na pitanje o tome zašto su zabranjene posete ugostiteljskim objektima i pozorištima, ali ne i crkvama i školama, Merkel je to je objasnila ustavnopravnim razlozima jer pravo na obrazovanje i verska prava "zauzimaju visoki položaj u Ustavu", pa je ta odluka doneta "sa stručnjacima za ustavno pravo".
 
Merkel je najavila da će se sa premijerima saveznih pokrajina ponovno sastati sredinom novmebra i analizirati da li nove mere donose rezultate. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.