Izbori u SAD: Neizvesno u Nevadi, prednost Trampa u Džordžiji se smanjila

Prema dve televizijske mreže CNN-u i MSNBC-ju Džozef Bajden ima 253 elektorska glasa od neophodnih 270, dok Donald Tramp ima 213. Televizija Foks, koja je naklonjena Trampu, već je proglasila Bajdena pobednikom u Arizoni. Prema njihovim kalkulacijama Bajden ima 264 glasa, a Tramp 214, što znači da je Bajdenu potrebno još samo šest elektorskih glasova do magične cifre.
Izbori u SAD: Neizvesno u Nevadi, prednost Trampa u Džordžiji se smanjila
Foto: FoNet/AP
U Nevadi u ovom trenutku vodi Bajden, ali je ta razlika 49,4 u odnosu na 48,5, tako da je teško proceniti ko će tu biti pobednik. Svi glasovi koji su poštom došli i posle izbora, ali imaju datum pre izbora, moraju da se prebroje i to prebrojavanje bi moglo da traje do 10. novembra.
 
Desetine hiljada glasačkih listića u državi Džordžiji, koji još nisu prebrojani, dolaze iz okruga u kojima je Džo Bajden u vođstvu, a prednost koju je Donald Tramp imao u odnosu na protivkandidata se smanjila na oko 9.500 glasova. 
 
Agencija AP dodaje da je "Džordžija jedna od država koju Tramp mora da dobije kako bi ostao u trci za predsednika". Džordžija nosi 16 elektorskih glasova, a AP ocenjuje da je Tramp prerano proglasio pobedu.
 
Arizona nosi 11 elektorskih glasova, a Džo Bajden je prema trenutnim projekcijama svih američkih medija blizu pobede u toj državi. TV stanica Foks njuz je Arizonu već pripisala Bajdenu, zbog čega su se pobunili iz izbornog štaba Donalda Trampa.
 
Najveći problem je bio i ostaće Pensilvanija. Donald Tramp traži da se brojanje prekine, jer je došlo više stotina hiljada glasova onih koji su glasali putem pošte. Uložio je žalbu i Vrhovnom sudu te države, ali je najavio da bi mogao da uloži i žalbu Vrhovnom sudu SAD. Kontrolna služba, po nalogu okružnog sudije Emet Salivan iz Vašingtona, mora dva puta dnevno da kontroliše prispeće novih biračkih pošiljki u Pensilvaniji.
 
Izveštač RTS-a javlja da nije sigurno da će se rezultat znati ni do kraja ovog vikenda.
 
Dvojica kandidata su se juče na kratko obratili svojim biračima. Bajden je pozvao birače da ostaju mirni i naglasio je da je važno da se svaki glas prebroji jer, kako je rekao, to je suština demokratije.
 
Tramp se obratio javnosti iz Bele kuće i rekao da je pokraden i da su ovo bili lažni izbori.
 
"Ako prebrojite legalne glasove, lagano pobeđujem. Ako prebrojite ilegalne glasove, gubim. Mnogo listića je stiglo po zatvaranju biračkih mesta, sa zakašnjenjem. Prevaren sam", poručio je Tramp.
  • Mastodont

    06.11.2020 10:24
    Kako skiče zaostali Trampovci... S obzirom na dešavanja u poslednjih mesec-dva, ispade ova 2020. godina odlična.
  • Јое

    06.11.2020 09:33
    Слобо ти си био аматер
    Гласање мртвих, убацивање џакова пуних гласова на бирачка места, уписивање погрешних датума на гласове који стижу поштом како би гласови били прихваћени, избацивање посматрача опозиције са бирачких места како не би могли да контролишу бројање, исти људи гласају више пута.... Не, ово није извештај са избора из Србије, већ из САДа.

    Оно што демократе раде у америци и како краду на изборима нисмо виђали ни за време Слободана Милошевића и оних 104% гласова на Косову и Метохији. Једино би Вучић могао да им буде конкурет за титулу највећег преваранта. Изгледа да марксистичка идеологија почива на крађи и преварама.
  • Zoro

    06.11.2020 09:16
    Prevara
    Najveća prevara ikad!
    Zbogom slobodni svete, dobrodošli u svet globalizma, tiranije i fašizma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.