Privedeni sveštenik i njegov sin zbog skrnavljenja grobnice u Crnoj Gori

Crnogorska policija uhapsila je sveštenika J. P. (65) i njegovog sina K. P. (34), jer su bez saglasnosti Zavoda za zaštitu kulturnih dobara raskopali grobnicu mitropolita Arsenija Plamenca, u manastiru u Brčelima u Crmnici.
Privedeni sveštenik i njegov sin zbog skrnavljenja grobnice u Crnoj Gori
Foto: Pixabay
Policija ih tereti za krivično delo povreda grobnice i nadgrobnog spomenika, a kako se u saopštenju navodi, nakon što se nadležne institucije izjasne o statusu manastira kao kulturnog dobra, o tome će biti obavešten državni tužilac koji će ih evetnualno teretiti i po tom osnovu.
 
Vikarni episkop Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Metodije izjavio je danas da je njihova namera bila da postave krst na grobnom mestu gde je sahranjen mitropolit Arsenije Plamenac, a ne da oskrnave njegov grob. On je novinarima nakon okupljanja građana, u znak protesta zbog, kako je navedeno, skrnavljenja groba, kazao da je spletom nespretnih okolnosti stvorena tenzija, prenosi portal Pobjede.
 
Manastir u Gornjim Brčelima podigao je vladika Danilo Petrović Njegoš. U narodu je poznat kao Manastir Petrovića. Taj manastir je i zaštićeni spomenik kulture, a zakon tretira i povredu grobnog mesta kao krivično delo.
 
Metodije je rekao da je bilo planirano da se stavi natpis grobnog mesta ali da bi to moglo da se uradi trebalo je da se zna da li na tom mestu počiva samo Plamenac ili još neko.
 
Jovan Lekić iz Udruženja Crmničana na protestu građana rekao je da su se okupili na svetom mestu da kao Crmničani i Crnogorci izraze protest zbog vandalskog, antihrišćanskog i anticivilizacijskog čina.
 
Mandatar Zdravko Krivokapić najoštrije je osudio skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca u porti manastira Gornji Brčeli.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet