Nemačka isplaćuje 22 milijarde evra kompanijama i samozaposlenim osobama

Nemačka će isplatiti 22 milijarde evra pomoći kompanijama i samozaposlenim osobama radi ublažavanja posledica pandemije virusa korona do juna 2021. godine.
Nemačka isplaćuje 22 milijarde evra kompanijama i samozaposlenim osobama
Foto: Pixabay

Nemačka će ovog meseca isplatiti 14 milijardi evra kao kompenzaciju kompanijama koje su poslovale sa gubitkom zbog pandemije koronavirusa. Prvobitno se očekivalo da će Vlada isplatiti 10 milijardi evra. 

Savet njemačke Vlade, koga čine ekonomski savetnici, očekuju da privredni rast neće biti pogođen kao što se ranije mislilo, ali drugi talas pandemije ipak će se osetiti i u konačnom finansijskom obračunu za 2021. godinu.

U okviru novih mera pomoći, kompanije će dobiti do oko 200.000 evra mesečno, kako bi pokrile troškove kao što je rentiranje, dok će samostalni preduzetnici dobiti oko 5.000 evra.

Nemačka ima dovoljnu fiskalnu moć da izdvoji dodatanu pomoć i mere stimulacije ako to bude potrebno, rekao je ranije ministar finansija Olaf Šolc. 

On je dodao da Nemačka planira da pozajmi više od 300 milijardi evra ove i naredne godine, ali mora dobro da razmisli koje mere pomoći imaju smisla.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Ministri spoljnih poslova EU prvi put su vodili "značajnu diskusiju" o uvođenju sankcija Izraelu ako se ne bude ponašao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.