Bugarska ministarka: Severna Makedonija nije spremna za EU, za demokratiju su, a veličaju Tita

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva ponovila je da Severna Makedonija nije spremna za početak pregovora sa EU.
Ona je optužila Skoplje za širenje mržnje prema Bugarskoj.
 
"Ne možeš s jedne strane da želiš da si u EU i da demokratizuješ društvo, a u isto vreme da slaviš jednog od najmračnijih dikatora - Tita. Ako produžimo da zatvaramo oči pred faktom da ta država produžava onako kako su zamislili Tito i Staljin, time pravimo posao Moskvi", rekla je Zaharieva.
 
Ona je to rekla dva dana pred sednicu ministara spoljnih poslova EU na kojoj bi trebalo da se razmatra i usvoji pregovarački okvir za Severnu Makedoniju, kako bi, prema ranijim najavama, pregovori mogli da počnu da kraja godine.
 
Zaharieva je u intervjuu bugarskoj televiziji BTV (btvnovinite.bg) rekla da Skoplje ne sprovodi Dogovor za dobrosusedstvo i da "produžava sa mržnjom ka Sofiji", zbog čega, istakla je, ne postoji način da Bugarska kaže "da" za početak pregovora.
 
"Niko ne osporava njihovo pravo na samoopredeljenje i da nazivaju svoj jezik kako žele, ali se ne slažemo da to pravo treba da se zasniva na mržnji, krađi istorije i negiranju Bugarske i bugarskog jezika. Kako su krenuli, oni če početi da negiraju postojanje bugarske nacije", rekla je ona.
 
Bugarska se, istakla je, uvek dobro odnosila prema Severnoj Makedoniji i u svim teškim trenucima je davala ruku susednoj zemlji.
 
"Nastavićemo da im pomažemo i dajemo ruku. Mi kažemo 'ne' početku pregovora, a ne članstvu Severne Makedonije u EU. Ne verujemo da su u ovom trenutku spremni da ispune uslove za početak pregovra", rekla je šefica bugarske diplomatiije Ekaterina Zaharieva.
 
Ona je rekla da makedonska politika produžava da prati planove Tita i Staljina i da se time pravi usluga Rusiji.
  • NS

    15.11.2020 16:14
    Tito je za vas bio Tramp i Putin zajedno!
  • Perica

    15.11.2020 15:48
    Jesi li Bugari napadali Jugoslaviju zbog Tita ili zbog sna o velikoj Bugarskoj?! Jesi li Bugari bežali u YU ili Jugosloveni u Bugarsku? Čiji režim je bio totalitarni? Pojma nema kobiletina i po!!!
  • Cveta

    15.11.2020 15:47
    Ovo za Tita joj ni Lalosi ni Bosanci nece oprostiti. Kej-odredi spremaju osvetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet