Protesti u Francuskoj zbog restriktivnog zakona o snimanju policije

Hiljade ljudi protestovalo je u Parizu protiv donošenja zakona koji će snimanje pripadnika policije, s namerom da mu se naudi, učiniti krivičnim delom.
Protesti u Francuskoj zbog restriktivnog zakona o snimanju policije
Foto: Pixabay
Sličene demonstracije su planirane u Marseju, Lilu, Monpeljeu, Renu i San-Etijenu.
 
Pristalice ovakvog zakona, pak, kažu da je policajce i njihove porodice potrebno zaštiti od uznemiravanja, kako na društvenim mrežama tako i lično kada nisu na dužnosti.
 
Protivnici navode da bi zakon prekršio slobodu novinara da izveštavaju i otežao poziv na odgovornost policije za zloupotrebe, kao što je prekomerna upotreba sile.
 
Prekršaj će nositi maksimalnu kaznu od jedne godine zatvora i novčanu kaznu od 45.000 evra.
 
Učesnici demonstracija okupljeni na trgu Trokadero u zapadnom delu Parizu, aktivisti za zaštitu ljuskih prava, članovi sindikata i novinari skandirali su: "Svi žele da snimaju policiju!”
 
Neki od njih su nosili transparente na kojima je pisalo: "Spustićemo svoje (pametne) telefone kada vi spustite vaše oružje”.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet