Kina uvodi pronatalitetnu politiku zbog sve starijeg stanovništva i sve manje radne snage

Kina planira da u svoj "petogodišnji plan" za 2021 - 2025. uključi nove demografske mere kako bi se suočila s rapidnim starenjem stanovništva i podstakla natalitet, javili su danas kineski državni mediji.
Kina uvodi pronatalitetnu politiku zbog sve starijeg stanovništva i sve manje radne snage
Foto: Pixabay
U sklopu novih mera podsticanja demografskog rasta, Kina će parovima nuditi ekstenzivne finansijske i druge beneficije, prenosi službeni list "China Daily" pozivajući se na stručne izvore.
 
"Biće uvedene inkluzivnije pronatalitetne politike kako bi se popravila demografska slika, kvalitet radne snage i struktura stanovništva", kazao je Yuan Xin, potpredsednik kineske nacionalne uprave za demografiju.
 
Kina je 1978. uvela kontroverznu "politiku jednog deteta" kako bi zaustavljanjem rapidnog rasta populacije, naročito u ruralnim delovima zemlje, pokušala da suzbije siromaštvo i podstakne ekonomski rast.
 
Međutim, u odgovoru na snažno starenje stanovništva i opadanje broja radne snage, najmnogoljudnija zemlja sveta odlučila je 2016. da popusti restrikcije i dopusti parovima da imaju drugo dete. Neki stručnjaci sada tvrde da bi Kina trebalo potpuno da ukine sva ograničenja.
 
Krajem prošle godine, broj Kineza starih 60 ili više godina dosegao je 254 miliona, ili 18,1 odsto ukupne populacije. Očekuje se da će taj broj do 2025. skočiti na 300 miliona, te na 400 miliona do 2035, što bi snažno opteretilo zdravstveni i socijalu u toj zemlji, tvrde demografski stručnjaci.
 
Takođe, predviđaju da bi se, ukoliko se nastave sadašnji trendovi, broj radno sposobnog stanovništva do 2050. mogao smanjiti za 200 miliona.
 
Uprkos popuštanju politike jednog deteta pre četiri godine, broj živorođene dece na hiljadu stanovnika pao je u 2019. na rekordno niskih 10,48, sa 10,94 u godini ranije.
 
Politike usmerene na suzbijanje rasta stanovništva sada moraju biti zamenjene sistemom osmišljenim da podstiče natalitet, izvestio je državni list "Legal Daily" pozivajući se na vladine stručnjake.
 
"Da bismo proaktivno pristupili problemu starenja nacije, nužno moramo uvesti hitne mere reforme naših službenih politika porodičnog planiranja kako bismo poduprli natalitet", upozorio je Zheng Bingwen, stručnjak pri kineskoj akademiji za društvene nauke.
  • Greska u proceni

    23.11.2020 16:41
    Trebali su oni taj zakon da ukinu mnogo pre 2016
  • Иван Грозни

    23.11.2020 11:22
    @Nimbus

    Закон о једном детету није важио за све. Није се односио на сеоско становништво и националне мањине. Такође, богатији слојеви становништва га често нису поштовали. Други су узроци проблема. У Кини је током претходних четрдесетак година дошло до значајног побољшања животног стандарда. Последица тога је тзв. демографска транзиција. Имућнији људи имају мање деце. Јапан на пример има огроман демографски проблем. Код нас влада погрешно мишљење да ће се наталитет поправити ако будемо имали више пара.
  • Nimbus

    23.11.2020 10:23
    Cekaj. Pa ovo je sve posledica zakona gde je porodicama bilo dozvoljeno samo jedno dete. Zakon je poceo 80-ih, a ukinut je pre nekoliko godina. 30 godina nisu imali podmladak i sad imaju ovu situaciju. Ne zalazim u to da li je bilo ispravno ili ne, ali to je razlog. Imali su problem prenaseljenosti i siromastva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.