Holandija: Zakasnili ste sa hapšenjem Mladića

Poslanik holandske vladajuće Liberalne stranke (VVD) Han ten Bruke izjavio je danas da "većina u Parlamentu" Holandije smatra da je za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potrebna potvrda da je saradnja Beograda sa Tribunalom u Hagu zaista unapređena.
Poslanik holandske vladajuće Liberalne stranke (VVD) Han ten Bruke izjavio je danas da "većina u Parlamentu" Holandije smatra da je za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potrebna potvrda da je saradnja Beograda sa Tribunalom u Hagu zaista unapređena.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić rekao je danas da očekuje da će Holandija u nedeljama koje dolaze ratifikovati SSP.
Poslanik je rekao da je Vlada Holandije ipak "već odlučila" da odobri Sporazum EU i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju.

Na pitanje zašto se on, kao predstavnik vladajićih liberala, na jučerašnjoj sednici parlamentarnog Odbora za evropska pitanja usprotivio stavljanju ratifikacije na dnevni red donjeg doma, Ten Bruke je odgovorio da saradnju Srbije sa Hagom treba da "uverljivo" potvrdi tužilac Bramerc. "Za nas, kao parlamentarnu većinu - protivno našoj vladi koja je već odlučila da potpiše Sporazum - ratifikacija Sporazuma je bila i još je uslovljena uverljivom izjavom glavnog tužioca Serža Bramerca da se saradnja Srbije poboljšava. Hapšenje Ratka Mladića je odlično, ali je mnogo zakasnilo", ocenio je poslanik.

Rasprava o ratifikaciji biće, kako je naznačio Ten Bruke, stavljena na dnevni red Parlamenta kada poslanici "budu uvereni da je Srbija ne samo načinila odličan korak hapšenjem Mladića, već i pošla novim putem, kao što je Hrvatska učinila posle hapšenja Gotovine".
"Nema poklona. Naš stav ostaje strog, ali pravičan", zaključio je Ten Bruke, poslanik stranke holandskog premijera Marka Rutea.

Poslanik Hrišćansko-demokratske partije (CDA) Henk-Jan Ormel juče je predložio da ratifikacija SSP pridruživanju bude stavljena na dnevni red Parlamenta, ali je to odbila većina članova Odbora za evropska pitanja.

Holandija je dugo insistirala na hapšenju Ratka Mladića kao preduslovu za dalje korake u približavanju Srbije EU. Mladić je uhapšen 26. maja u Lazarevu kod Zrenjanina, a vlasti Srbije su ga 31. maja izručile Tribunalu, gde očekuje suđenje po optužnici za genocid nad nesrbima u BiH.

  • Dukelander

    10.06.2011 06:21
    A susjedi su baš krenuli "novim putem". Setite se kako su dočekali presudu pre par meseci, i građani i političari. Holanđani su licemeri, ovi naši su nesposobni, lažljivi i korumpirani a mi smo očigledno budale kad se nadamo nečem boljem.
  • HOGAR

    09.06.2011 21:04
    MOŠA
    ...E OVO JE MOŠA!!!!
  • Goran

    09.06.2011 18:49
    Holandija: Zakasnili ste sa hapšenjem Mladića
    Holandjani !
    Dabogda Vam popucali svu nasipi !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet