EK: Vakcine svim zemljama članicama EU istovremeno

Evropska komisija pregovora sa proizvođačima potencijalnih vakcina protiv Covida-19 "u ime cele EU", i nema "paralelnih pregovora zemalja članica sa farmaceutskim kompanijama", kažu u Briselu.
EK: Vakcine svim zemljama članicama EU istovremeno
Foto: Pixabay
Povodom najava nekih zemalja članica o različitim terminima za početak vakcinacije protiv Covida-19, u EK naglašavaju da će vakcine biti dostupne svim zemljama članicama u isto vreme i pod istim uslovima.
 
"EU zajedno pregovara sa kompanijama koje razvijaju vakcine i zaključujemo zajednički ugovor s njima. Kada vakcina dobije 'zeleno svetlo' i autorizaciju Evropske agencije za lekove, onda zemlje članice mogu da počnu da naručuju vakcine", kaže portparol Komisije Stefan de Kersmeker.
 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će se prve autorizacije za vakcine za upotrebu na teritoriji EU dati do kraja decembra 2020. godine.
 
Istovremeno, u EK kažu da nisu u mogućnosti da definišu koliko brzo će se nakon autorizacije vakcine naći u prodaji.
 
"Kada će se tačno vakcine naći na tržištu i biti spremne za kupovinu zavisi od procedura, ali mi pokušavamo da radimo što je brže moguće imajući u vidu bezbednosne preporuke", navode u Komisiji.
 
U Briselu navode da nakon što Evropska agencija za lekove da "zeleno svetlo" u drugoj polovini decembra, Komisija mora da da svoju dozvolu za stavljanje vakcina na tržište EU.
 
U okviru EU stretegije vakcinacije, u Briselu insistiraju da se za potrebe zemalja članica pregovara sa farmaceutskim kompanijama koje će svoju vakcinu proizvoditi na teritoriji Evrope.
 
Naglašava se da će sve zemlje članice u isto vreme i pod istim uslovima dobiti odobrene vakcine koje, po potrebi, mogu da podele i trećim državama na osnovu bilateralnih sporazuma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet