Ostaje bezvizni režim za Zapadni Balkan

Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa Evropske unije u Luksemburgu nisu raspravljali o bilo kakvom privremenom ukidanju slobodnog viznog režima EU za neku zemlju Zapadnog Balkana.
Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa Evropske unije u Luksemburgu nisu raspravljali o bilo kakvom privremenom ukidanju slobodnog viznog režima EU za neku zemlju Zapadnog Balkana.

Zaključeno je da su države Zapadnog Balkana "ostvarile određen napredak" u primeni vizne liberalizacije s EU, iako "i dalje dosta azilanata dolazi iz Srbije i BJR Makedonije".

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem je naglasila da su "neke članice EU izrazile zbog toga zabrinutost". "Dogovorili smo se da se vrlo uskoro ponovo pozabavimo tim pitanjem", dodala je ona.

Malmstrem je navela da su ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa EU temeljito raspravljali o polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o pojačanom nadzoru sprovođenja režima putovanja državljana zapadnobalkanskih zemalja u "šengenski prostor" Unije bez viza.

Prema njenim rečima, najviše "lažnih azilanata" dolazi iz Makedonije i Srbije, uglavnom Roma koji žive u veoma teškim uslovima. Komesarka je dodala da je Komisija ministrima dala na uvid i pripremljeni mehanizam za hitno stavljanje van snage, na šest do devet meseci, slobodnog viznog režima, u vanrednim slučajevima kad bi priliv "lažnih azilanata" i ilegalnih imigranata sa Zapadnog Balkana u "šengenski prostor" porastao za šest meseci više od 50 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet