Biolog Radman: Smrt od kovida je sad najseksi, odjednom nije važno što se umire od drugih bolesti

Poznati hrvatski biolog dr Miroslav Radman izjavio je da broj obolelih od korona virusa u ovom trenutku ne bi trebalo da zabrinjava, sve dok opšta smrtnost ne raste.
Radman, koji je inače član Francuske akademije nauka, kao i Evropske akademije nauka i umetnosti, na pitanje voditelja N1 televizije da li bi se mogao izbeći znatniji broj smrti od kovida, odgovara da bi to impliciralo da neko zna kako će se razvijati stvari.
 
"Svaki novi talas u Marseju bio je vezan za novu varijantu virusa. Svako ko kaže da može da predvidi, ne treba ga uzeti ozbiljno", poručuje Radman.
 
On smatra da trenutni broj umrlih ne treba da zabrinjava.
 
"Sve dok opšta smrtnost, ako mesec po mesec uporedimo 2020. sa 2019, 2018. i 2017. godinom, sve dok globalna smrtnost ne poraste, ja se lično ne plašim, svakako ne paničim. Znam da nema rizika nula, to je prodavanje laži", kaže biolog.
 
Kako navodi, globalna smrtnost nije znatno veća u odnosu na prošlu, kada nije bilo kovida.
 
"Jedini način da to interpretiram bio bi da kovid ubija one ljude koji bi i umrli u toj godini, ali možda mesec, dva, tri kasnije, da pogađa, bez obzira na dob, i smrtonosan je za one koji su fragilni. Može se biti fragilan sa 30 ili 40 godina, ali je puno češća fragilnost sa 70, 80 i 90", dodaje on.
 
On smatra da je smrtnost u svetu začuđujuće stabilna. Ono što se menja je na kojim domenima i na kojim kontinentima raste i opada. Kako objašnjava, virus se šeta po Zemlji.
 
"Većina mutacija hendikepiraju virus i napraviće ga impotentnim, ali one retke (mutacije), jedna u 1.000 ili jedna u 10.000 mutacija, učiniće da virus bude virulentniji, potentniji. I to područje (sveta) u kojem se pojavi ta mutacija, neko će vreme patiti dok taj virus pobednik ne naruši svoje 'zdravlje, fitness' novim mutacijama. I nemojmo se praviti kao da niko ne treba da umre, odnosno, oni koji umiru od malignih i drugih bolesti, 99,9 odsto, to sada odjednom više nije važno, nego je najseksi smrt od kovida, pa neki prave karijere i svoje ego-predstave od toga", smatra ovaj biolog.
 
On kaže da je teško da se veruje kako vakcina protiv korona virusa neće pomoći, pa sve i da je njena uspešnost 50 odsto.
 
"Ali koliko će trajati zaštita vakcine, to je pitanje. Na to pitanje ne bih ni pokušavao odgovoriti", zaključuje Radman.
  • Haos

    24.11.2020 07:05
    Da samo sto oboleli od kancera ili srčanih oboljenja nece momentalno da zakrce zdravstvene kapacitete i sruse zdravstvo zemlje ,)
  • Maja

    23.11.2020 20:58
    Napokon da neko kaže nešto pametno i realno.
  • Insajder

    23.11.2020 20:46
    Iz Splita
    Miroslav Radman, veliki molekuralni biolog iz Splita, rodjen 1944', godinama direktor instituta Necker u Parizu. Francuski Vitez i clan Francuske Akademije Znanosti i Umjetnosti. Sef Medilsa u Splitu na podrucju Perk sume Marjan. Iako je obecavao prije 15' tak godina da ce otkriti eliksir mladosti i dugovjecnosti, to nije ( jos ) uspio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet