U Hrvatskoj će se analizirati otpadne vode da bi se bolje pratila korona

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pokrenuo je projekat praćenja otpadnih voda, s obzirom da su nedavna istraživanja pokazala da otkrivanje korona virusa u otpadnim vodama može pomoći u praćenju epidemije Covida-19.
U Hrvatskoj će se analizirati otpadne vode da bi se bolje pratila korona
Foto: Pixabay
Projekat se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, a finansira ga nemačka vlada.
 
Testiranje otpadnih voda na RNK iz Covida-19 sprovodi se već u nekoliko zemalja u svetu, među njima su Italija, Holandija, Mađarska, Španija i Francuska.
 
Do sada objavljena naučna istraživanja pokazala su da se kontrolom otpadnih voda može predvideti izbijanje infekcije i pre pojedinačnog testiranja pacijenta i prijema u bolnicu.
 
Utvrđeno je, naime, da oboleli od kovida izlučuju virus nekoliko do nedelju dana pre pojave simptoma, pa značajno povećanje količina virusa u otpadnim vodama predstavlja upozorenje na pogoršanje epidemiološke situacije.
 
"Na ovaj način se testiranje otpadnih voda može koristiti kao alat za rano upozorenje. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosečnoj stopi zaraze hiljada ljudi. Ti podaci mogu biti posebno informativni za područja sa niskim kliničkim stopama testiranja na Covid-19", ističe HZJZ.
 
Umesto pojedinačnog testiranja više hiljada pacijenata, prikupljanje i ispitivanje malog broja uzoraka otpadnih voda mnogo je isplativije za dobijanje podataka o celoj populaciji.
 
Podaci sa centralnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda Zagreba, koji će se prikupiti kroz projekat, biće dopuna postojećem sistemu praćenja korona virusa i pomoći će epidemiolozima da bolje razumeju obim infekcije na području glavnog grada Hrvatske, koji predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog stanovništva te zemlje.
  • bora

    24.11.2020 13:11
    partijski zagadjivaci.
    Za Srbiju to ne vazi.MONITORING JE NAJVLJEN TAKO DA SU OTPADNE VODE
    ZA FLASIRANJE.Kontrola se zavrsava dobrim ruckom.Zakone o ekologiji pise
    mesari,kafedzije,vlasnici uljara,hotela i ostali zagdjivaci koji su sponzori partija.
    Saopstenje inspekcija: do uginuca je doslo zbog nedostatka kiseonika a niko
    ne govori zbog cega je doslo do nedostatka kiseonika i da je nedostatak
    kiseonika zbog ne preciscenih otpadnih voda.U Srbiji je nedostata kiseonika
    uvek za vikend.Zamislite kakva je situacija u Srbiji kada se centar Beograda
    raspoda od smrada(Topciderska reka).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet