Dodikov govor u UN izazvao osude zapadnih zemalja

Predstavnici SAD, Francuske, Velika Britanije i Nemačke u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija podržale su sinoć visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka i osudile govor predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, koji ga je oštro kritikovao.
Dodikov govor u UN izazvao osude zapadnih zemalja
Foto: 021.rs
Predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su, na sastanku povodom 25 godina od Dejtonskog sporazuma, takođe osudili veličanje, kako su naveli "ratnih zločinaca u BiH" i uputili reči podrške BiH.
 
Oni su se saglasili da je institucija visokog predstavnika u BiH neophodna, a ambasador SAD Ričard Mils ocenio je da je Incko potreban BiH u pogledu održavanja mira i donošenja bitnih odluka.
 
"Snažno podržavamo postojanje te institucije i mislim da bi trebalo da se preispita ta odluka koju Dodik spominje da je pet naspram dva glasa da Incko ide iz BiH", rekao je Mils.
 
Osvrnuo se i na Dejtonski sporazum, navodeći da je Amerika imala veliku ulogu u njegovom potpisivanju i da je od tada podržavala BiH u diplomatskom i finansijskom smislu i poručio da će nastaviti u tom smeru.
 
Predstavnica Francuske je rekla da "podržava Incka i osuđuje glorifikovanje ratnih zločina".
 
Ambasadorka Velike Britanije Sonja Fari poručila je da institucija visokog predstavnika u BiH mora da se održi. Ona je osudila "verbalni napad" Dodika i ocenila da je ambasador Rusije, koja je u oktobru predsedavala SB UN, trebalo da pozove, kako je navela, članove Predsedništva BiH, umesto političkih lidera.
 
Fari je ocenila da je posledica toga govor Dodika.
 
"Takođe, ni u kom slučaju ne podržavam veličanje ratnih zločinaca", rekla je Fari.
 
Prethodno je ambasador Ginter Sauter, predstavnik Nemačke u UN, takođe kritikovao Dodika osudivši, kako je naveo, uvrede koje je izrekao na račun visokog predstavnika u BiH i sudija Ustavnog suda BiH. On je naglasio da se ne smeju tolerisati verbalni napadi i neprimeren jezik.
 
"Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Savet bezbednosti treba da razgovara", rekao je on.
 
Dodik je u obraćanju kritikovao Incka, nazivajući ga monstrumom i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.
 
Dodik je tvrdio da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska žele da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH, i optužio Incka da mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.
 
Na predlog ambasadora Rusije pri UN Vasilija Nebenzije sinoć je održan onlajn sastanak ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti UN, na kojem je učestvovao i predsednik HDZ BiH Dragan Čović.
 
Lider SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv da učestvuje na sastanku.
  • Don

    26.11.2020 22:56
    Nemam pojma sta je rekao, ali ako ga najveci planetarni zlocinci USA/UK/Francuske pudle/ napadaju onda mora da je rekao nesto istinito.
  • ej, ljudi,

    25.11.2020 16:18
    nije on Dodik
    to mu je konspirativno ime. Pravo ime mu je: LAKTAŠENKO.
  • ns

    25.11.2020 15:15
    Bosna je za zapad kolonija i mrze svakoga ko ih ne slusa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet