Nastavljeni pregovori Londona i Brisela

Pregovori Velike Britanije i Evropske unije oko trgovinskog sporazuma ponovo su danas počeli u Londonu, u poslednjem pokušaju postizanja sporazuma.
Nastavljeni pregovori Londona i Brisela
Foto: Pixabay
Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije izjavio je sinoć po dolasku u London da je veoma srećan što se vratio u britansku prestonicu i da će nastaviti da radi sa strpljenjem i odlučnošću.
 
Barnije i glavni britanski pregovarač Dejvid Frost rade na postizanju sporazuma pre nego što se prelazni period za izlazak Velike Britanije iz EU završi 31. decembra.
 
Obe strane pozivaju onu drugu na kompromis oko tri glavna sporna pitanja - ribolova, državne pomoći i načina rešavanja svih budućih sporova.
 
Na sastanku sa zemljama članicama EU juče, Barnije je rekao da nisu daleko od trenutka kada će se reći "uzmi ili ostavi", preneli su neki od učesnika. On je ponovio stav koji je u četvrtak iznela predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen da je u ovom trenutku nemoguće reći da li je sporazum i dalje dostižan ili ne.
 
Pregovarač sa britanske strane Dejvid Frost veruje da je sporazum i dalje moguć. Britanski premijer Boris Džonson rekao je da verovatnoća za postizanje sporazuma zavisi od EU i dao uveravanja da njegova zemlja može da napreduje i bez trgovinskog sporazuma.
 
Londonu i Briselu ostaje vrlo malo vremena da se dogovore o tekstu sporazuma koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara, kada Velika Britanija prestane da primenjuje evropske propise. Britanija je zvanično napustila EU 31. januara ove godine, a do kraja godine važi prelazni period u kome se još primenjuju evropski propisi.
 
Bez postignutog dogovora tog datuma dve strane rizikuju novi ekonomski šok koji će biti dodat na šok izazvan epidemijom korona virusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet