Fauči: Vakcinišite se čak i ako ste preležali koronu

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči savetovao je Amerikancima koji su već imali korona virus, ili pretpostavljaju da su ga imali, da se ipak vakcinišu čim vakcina bude dostupna.
Fauči: Vakcinišite se čak i ako ste preležali koronu
Foto: Pixabay
Dugogodišnji upravnik Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti rekao je da nema razloga za verovanje da bi vakcina moglo da naškoditi onima koji su već imali kovid-19.
 
"Ne mislim da bi to trebao da bude razloga za zabrinutost", rekao je Fauči.
 
Dva proizvođača, "Pfizer" i "Moderna", završila su klinička ispitivanja i utvrdila da njihove vakcine imaju efikasnost veću od 90 odsto. "Pfizer" je podneo zahtev za registraciju svoje vakcine koji bi Uprava za hranu i lekove (FDA) mogla da odobri već u prvoj polovini decembra.
 
"Konačna odluka će zavisiti o procene FDA, ali mislim da je vrlo verovatno da neće biti ograničenja za vakcinaciju onih koji imaju dokaz da su već bili zaraženi", rekao je Fauči, prenosi dpa.
 
Naučnici i dalje nisu sigurni koliko dugo traje imunitet osoba koje su preležale zarazu, a isto tako nije poznato koliko će dugo trajati zaštita nakon vakcinisanja.
 
Mnogi epidemiolozi smatraju da će vakcina protiv koronavirusa najverojatnije godišnje primati poput one preotiv gripa, ali za sad  se ne zna da li će vakcina biti efikasna toliko dugo.
 
"O tome ne možemo da govorimo sa sigurnošću. Kovid-19 postoji kraće od jedne godine, pa je nemoguće reći da će vakcina obezbediti zaštitu duže od godinu dana. To je nemoguće jer niko koga poznajemo nije bio zaražen pre više od jedne godine", rekao je Fauči i dodao:
 
"Možemo dati neka predviđanja na osnovu ponašanja sličnih korona virusu. Epidemija SARS-a koja je izbila 2002. pokazala je da su pojedinci imuni na novu zarazu duže od godinu dana, ali da je njihova imunost na bolest vremenom oslabila."
  • Stevan

    29.11.2020 11:06
    Ne znam baš ...
    Ja ću ipak redovno kontrolisati antitela i dok ih budem imao neću se vakcinisati. 7 meseci nakon preležane korone još uvek ih imam.
  • Vazi

    28.11.2020 23:46
    Torima
    Vazi matori
  • Ccc

    28.11.2020 23:34
    Ovaj kaze
    Ne mislim, mislim... takve izjave daje .. pa sta smo mi zamorcici... niko nije siguran u te vakcine a ja treba da rizikujem sta moze da bude i da vodim roditelje, decu itd .. sve je ovo meni sumnjivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet