Crna Gora neće povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da neće povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.
Crna Gora neće povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije
Foto: Pixabay
Iz crnogorskog ministarstva kažu da, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravljaju odluku Vlade Srbije da odustane od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga.
 
"Ambasador Tarzan Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne mešajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vređala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese", navedeno je u saopštenju.
 
Smatraju da se ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, "svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini".
 
"Na ovo mu je iz Ministarstva spoljnjih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumevanja", piše u saopštenju.
 
Iz ministarstva navode i da izjava premijerke Srbije Ane Brnabić govori da je ambasador Božović prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je, tvrde, potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.
 
Ističu i da je komesar za proiširenje EU Oliver Varhelji propustio da, pre izrečene sugestije, sa partnerima u Crnoj Gori "barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari".
 
"Verujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumeo naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu meša u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema", navedeno je u saopštenju.
 
Ističu i da je Crna Gora u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, 
 
"Stoga, čvrsto smo uvereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji", zaključeno je u saopštenju.
 
Podsetimo da je Srbija sinoć jednostrano povukla odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije.
 
Oovo je bio rezultat sastanka predsednice Vlade Ane Brnabić sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnjih poslova Nikolom Selakovićem.
 
Brnabić je rekla da je Vučić zamolio Vladu da razmotri odluku od subote, koja je doneta nakon što je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnom osobom, i da su ga ona i Selaković poslušali, povlačeći odluku "kao akt dobre volje".
 
"To šaljemo kao akt dobre volje, prijateljstva i dobre buduće saradnje", rekla je sinoć Brnabić.
 
Brnabić je istakla da je takva odluka doneta na inicijativu Vučića, a posle konsultacija sa Srbima iz Crne Gore.
 
Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović u subotu je proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru. Nekoliko sati kasnije, stigla je i prva reakcija iz Srbije, pa je naša zemlja uvela recipročne mere i proterala ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića.
 
Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog proterivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na "ozdravljenju odnosa" sa Srbijom i promociji dobrosusedske politike s Beogradom.
  • mile 2

    01.12.2020 11:31
    odgovor
    popisati imovinu Vucica i njegovih u Srbiji
  • Oko Grom

    30.11.2020 21:35
    Komedija
    Crna gora
    Gora crna
    Oni sjednu i misle ustanu da se dogovore, legnu da rade.
    O sebi
  • Idemo dalje

    30.11.2020 20:52
    Bozovic je ovde samo kolateralna steta.Pravi razlog svega ovoga je da se Đukanovic se sveti Srbiji zbog izgubljenih izbora.Kad Krivokapic formira vladu za koji dan sve ce leci na svoje mesto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.