Zašto je EU odbila odobravanje Fajzerove vakcine?

U trenutku kada se činilo da nam vakcina nikada nije bliža i da će nas milioni doza konačno spasti koronavirusa, danas je svet obišla vest da je EU odbila odobravanje vakcine Bionteka i Fajzera.
Zašto je EU odbila odobravanje Fajzerove vakcine?
Foto: Pixabay
Evropska agencija za lekove odbila je zahtev nemačke farmaceutske kompanije Biontek i američkog partnera Fajzer za uslovno odobravanje vakcine protiv koronavirusa i saopštila da će mišljenje o vakcini dati na sastanku 29. decembra, preneli su mediji.
 
Glavno pitanje posle vrlo optimističnih najava o Fajzer vakcini je - gde je zapelo, ako je analiza treće faze testiranja vakcine protiv koronavirusa pokazala da je 95 odsto efikasna u prevenciji infekcije?
 
Mnoge je ova vest, mada je delimično izvučena iz konteksta jer vakcina nije odbijena, već je odobrenje odloženo podsetila na situaciju sa vakcinom sa Oksforda koja je, iako prvobitno najvljivana kao ona koja najviše obećava, ipak izazvala brojne kontroverze. Zvanični podaci dovedeni su u pitanje, a plasirane su i lažne vesti da su volonteri koji su je primili od nje umirali. Prema dostupnim informacijama, nema nikakvih nepredviđenih problema ili komplikacijama sa Fajzer vakcinom, a Evropska unija je saopštila i da je već kupila dve milijarde doza za 27 država iz bloka.
 
Prvobitni plan je bio da distribucija vakcine počne pre kraja 2020. godine u slučaju da je ona odobrena početkom decembra, ali pošto je sastanak pomeren za 29. decembar, očekuje se da ako definitivno bude odobrena distribucija počne početkom 2021. godine.
 
Nemačka farmaceutska kompanija Biontek i američki partner Fajzer podneli su zahtev Evropskoj agenciji za lekove za uslovno odobravanje vakcine protiv koronavirusa, kako je saopšteno danas. Ovaj zahtev je podnet dan nakon što je rivalska Moderna zatražila od američkih i evropskih agencija da hitno odobre upotrebu njene vakcine protiv korone, a i procena vakcine rivalske Moderne odložena je za 12. januar 2021. godine.
 
Sastanak 29. decembra je kasnije nego što su se neke evropske zemlje nadale. Nemačka je platila Bionteku 375 miliona evra za finansiranje razvijanja vakcine i već se pripremala za imunizaciju stanovništva od sredine decembra.
 
Očekuje se svakako da korišćenje vakcine prvo odobre SAD i Velika Britanija, pošto je Fajzer prvo njima uputio zahteve, a Fajzer je saopštio da su doze spremne za slanje kada Evropska agencija za lekove ili američka Administracija za hranu i lekove odobri vakcinu.
 
Kako radi Fajzer vakcina?
 
Najnoviji podaci kompanija Fajzer i Biontek sugerišu da je vakcina delotvorna u 95 odsto slučajeva, na osnovu 170 slučajeva razvoja Kovid-19 kod dobrovoljaca. Ostatak slučajeva je bio u placebo grupi koja je dobila lažnu injekciju.
 
Iako potpuni podaci o ispitivanju tek treba da budu objavljeni, kompanije kažu da nije bilo ozbiljnih bezbednosnih problema. Ali primetili su glavobolju i umor kod oko 2 odsto dobrovoljaca kojima je data vakcina.
  • dzigi

    03.12.2020 13:20
    Nejasno!
    Opet u tekstu nema nekog objasnjenja zasto je odbijena u EU , a kod nas su podneli zahtev za registraciju?
    Nasi sad traze izgovor zasto ce pustiti nesto u upotrebu sto EU nije dozvolila?!Bicemo pioniri i u ovome...bravo!!!
  • aha

    02.12.2020 19:55
    Sad je vec 95% efikasna, a bila 90%? Uskoro ce biti 102% efikasna. Pfizer vakcina kao Biden, svakih nedelju dana ima sve vise glasova :D
  • D

    01.12.2020 23:27
    Odbila je da pusti po ubrzanoj proceduri i odobrice je kada se zavrse analize vakcine tamo oko nove godine.
    Nemojte loziti one pavijane sto su protiv vakcina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.