Češka ukinula policijski čas i otvorila radnje, restorane i muzeje

Češka je posle više od mesec dana strogih sanitarnih mera zbog pandemije Covida19 ukinula policijski čas, otvorila radnje i tržne centre, restorane, uslužne delatnosti, muzeje, galerije, sport, ali uz poštovanje blažih sanitarnih mera.
U Češkoj su u sredu testovima otkrivena 4.563 novozaražena, što je za 365 manje nego prethodne srede, a preminulo je 50 ljudi, čime je ukupni broj žrtava pandemije dostigao 8.515 preminulih, saopštilo je nove statistike češko Ministarstvo zdravlja.
 
Od početka pandemije, virusom korona u ovoj zemlji od 10,7 miliona stanovnika zarazilo se više od 533.000 ljudi, a trenutno je aktivno 62.928 slučajeva, od čega je u bolnicama njih 4.667.
 
Veliko popuštanje strogih sanitarnih mera nakon mesec dana omogućilo je kočenje epidemije, kada se Češka već 11 dana za redom drži na trećem stepenu rizika od pet, koliko ih epidemiološki tim procenjuje za celu zemlju i regione, a prestonica Prag, koja je u jesen jedno vreme bila najgora, sada je skoro na granici drugog najblažeg stepena.
 
Premijer Andrej Babiš apelovao je na Čehe da ne koriste odmah sve pogodnosti ovog velikog otvaranja, jer iako je epidemiološka situacija znatno bolja od najgorih novembarskih dana, kada je novozaraženih dnevno otkrivano oko 16.000, a svakog dana umiralo više od 200 ljudi, ipak epidemija ne usporava tako brzo kako se vlada nadala.
 
Od danas je u Češkoj ukinut policijski čas i zabrana pijenja alkohola na otvorenom, napolju sme da se okupi 50 ljudi, a ne po šestoro kao do sada.
 
Otvorene su sve radnje, bez izuzetaka, uz poštovanje sanitarne mere da smeju da puste samo po jednog čoveka na 15 kvadratnih metara, a ukinuta je zabrana prodaje nedeljom.
 
Restorani mogu da puste polovinu gostiju i svi moraju da sede, najviše po četvoro za jednim stolom, a moraju da zatvore u 22 časa.
 
Otvoreni su i hoteli i pansioni, ali s tim da su i za osoblje i goste obavezne zaštitne maske na licu i dezinfekcija na recepciji, međutim, zbog manjka turista, oko 50 odsto hotela u Pragu najavilo je da im se ne isplati da otvore.
 
Popuštanje mera dočekala je i kultura, muzeji, galerije, dvorci, zamkovi, ali za 25 odsto od broja posetilaca koje inače mogu da prime, a u bioskopima, pozorištima i na koncertima i dalje je na snazi zabrana publike, tako da njihove predstave, koncerti i projekcije i dalje ostaju samo na internetu.
 
Češke škole na treći stepen epidemiološkog sistema prelaze tek od ponedeljka 7. decembra, dok u školu već idu niži razredi osnovnih škola i završni srednjih, dok ostali osnovci viših razreda imaju na smenu nedelju dana nastavu na daljinu, a narednu nedelju u školi.
 
U Češkoj vlada i laka nervoza, što je priznao i premijer Andrej Babiš, ljudi se pitaju kako će se ovo otvaranje odraziti u vreme potrošačke groznice pred božićne i novogodišnje praznike, a takođe, pošto je u regionu Češka usamljena sa takvim otvaranjem, strahuje se da će krajem ove godine zemlja postati jedna velika otvorena pivnica za alkohol-turiste iz Evrope.
 
"Izuzetak da stranac ne mora da ima negativan test na virus korona ukoliko dolazi samo na 24 časa važi za službeni put, ne za rekreaciju, kafanu i žurke", upozorilo je na svom sajtu češko Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 
Ministar zdravlja Jan Blatni najavio je da će, ako epidemija ponovo ubrza, ponovo vratiti oštrije mere, u zavisnosti na kom stepenu epidemiološkog sistema Češka bude.
  • V

    03.12.2020 17:36
    V
    Bravo cesi tako se to radi kratko,svi namireni i kraj. E srbijooooo i srbi......
  • Miha

    03.12.2020 12:34
    Miha
    Češka je za razliku od srbije i drugih zapadnih zemalja prvo novčano obezbedila svoje građane na mesec dana. Sve dažbine,dugovanja...itd za mesec koji nisu smeli da rade odložili su za juni mesec bez ikakvih kamata. Nikakve panike,kolapsa po bolnicama nije bilo niti svakodnevnog teatralnog pojavljivanja pretećim tonom od strane vlasti nije bilo. Sve radi do 23h do 15 januara od tada sve počinje da radi kao i pre kovida. Vakcinacija će početi 5 januara možda i pre nove godine imamo tri vrste vakcina koje se uveliko proveravaju već 20 dana unazat. Vakcinacija nije obavezna a narod većina ima poverenje u vlast i doktore koji vode zdravstveni sistem češke. Čak je svaki građanin dobijao i pomoć paket u iznosu od 250eura dok je trajalo zatvaranje. Ovo vam može svako potvrditi jer ima dosta novosađana koji žive i rade u češkoj već duži period. Jako daleko je srbija od uređene države kako vam plasiraju vučić i njegovi poltroni. Pozdrav iz češke i sve najbolje.
  • E

    03.12.2020 12:07
    E
    Svaka cast tako i treba narod mora da zivi a o solidarnosti i odlaganje racuna kako su cesi uradili mozemo u srbiji samo da sanjamo ili da ucimo kako se vodi drzava i kako se cuva svoj narod. Pozdrav iz BRNA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.