Razgovori Makedonije i Bugarske bez napretka

Dvodnevni sastanak zajedničke makedonsko-bugarske komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima završen je bez rezultata i nema ni koraka napred, rekli su na onlajn konferenciji za novinare kopredsedavajući Komisije, Dragi Đorđiev sa makedonske i Angel Dimitrov sa bugarske strane.
Razgovori Makedonije i Bugarske bez napretka
Foto: Pixabay
"Glavni problem za bugarsku stranu je upotreba prideva ‘makedonski’. Kolege imaju različito tumačenje Prespanskog dogovora i, prema njima, upotreba prideva je potpuno limitirana, bez obzira na to kako je zapisana i kako se tumači sa naše strane", rekao je Đorđiev.
 
Njegov bugarski kolega Dimitrov je izjavio da su rezultati dvodnevnog sastanka ravni nuli. Ni na ovom susretu nije potpisan zapisnik i to stavlja sumnju u rad Komisije, jer pokazuje da ne postoji želja da se dođe do saglasnosti, ocenio je.
 
"Rezultat je nula i to pokazuje još nešto. Mi smo veoma daleko od završetka našeg rada oko udžbenika koji tretiraju srednji vek. Tačka o Caru Samuilu je završena bez rezultata. Odstupilo se od već spremljenog teksta obe vlade. Krećemo se kao kornjače", rekao je Dimitrov.
 
Nedostatak rezultata rada Komisije je jedan od razloga zbog kojih je Bugarska u Evropskoj uniji iskoristila veto i tako blokirala pristupne pregovore Severne Makedonije sa Evropskom unijom.
 
Dvojica kopredsedavajućih kažu da postoje suprotstavljena gledišta i u odnosu na to kako treba da budu napisane preporuke vladama u Skoplju i Sofiji. Ocenili su, ipak, da je sastanak pokazao kako postoji još mnogo pitanja o kojima treba razgovarati i da samo uz dijalog i dobru volju ima prostora za dogovor.
 
Prema najavama pre sastanka, tema susreta trebalo je da bude i revolucionar Goce Delčev i njegovo eventualno zajedničko slavljenje, kao i makedonski udžbenici o periodu srednjeg veka i ranog osmanlijskog perioda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.