Hrvatski lekari i naučnici se ogradili od tvrdnje da epidemija slabi, ovo su koraci koje su predložili

Zabrinuti zbog širenja drugog talasa pandemije Covida-19 u Hrvatskoj i velikog broja žrtava, 26 istaknutih hrvatskih lekara i naučnika iz zemlje i inostranstva uputilo je apel javnosti i iznelo preporuke za savladavanje teške javno-zdravstvene i društvene krize u Hrvatskoj.
Hrvatski lekari i naučnici se ogradili od tvrdnje da epidemija slabi, ovo su koraci koje su predložili
Foto: Pixabay
"Želeli bismo da se ogradimo od svih izjava koje su na osnovu pogrešnih podataka uveravale javnost tokom novembra da će epidemija u Hrvatskoj stagnirati ili umanjivati intenzitet, te da nam strože mere nisu potrebne ili da nisu delotvorne. Ograđujemo se i od procena da je virus na bilo koji način oslabio, jer one nisu u skladu sa naučnim saznanjima", istakli su lekari i naučnici potpisani u apelu.
 
Kada se utvrdi da je širenje zaraze izmaklo kontroli, potrebno je, naglašeno je, preventivno i bez odlaganja aktivirati najoštrije mere kontrole epidemije koje su u Hrvatskoj politički i ekonomski moguće. Time se poštuje načelo prevencije, tj. sprečava se pojava velikog broja zaraženih, umesto da se moraju lečiti, uz preopterećenje bolnica zaraženim osobama.
 
Nužno je osigurati kvalitetne i transparentne informacije o širenju zaraze. To znači, pojašnjava se, da treba da postoje jasni kriterijumi kako testirati osobe pod sumnjom na zaraženost, kojim testovima, gde se sve u državi sprovode ti testovi, kako se zbrajaju "verovatni slučajevi" i na internetu treba da budu javno dostupni svi ti podaci.
 
Takođe je, navodi se dalje, potrebno ustrojiti javno dostupan registar broja zaraženih, broja osoba u samoizolaciji, broja hospitalizovanih osoba, bolnica gde su osobe, te raspoloživih kapaciteta pojedinih bolnica za zbrinjavanje kovid pacijenata, uz tačan broj postelja za lečenje obolelih kojima je potrebno intenzivno lečenje i respiratori.
 
Nadalje, broju umrlih u bolnicama od Covida-19 treba svakog dana prebrojati i broj umrlih izvan bolnica. Ti podaci treba da budu javni i sasvim verodostojni, poručili su lekari i naučnici.
 
U uslovima intenzivnog širenja zaraze i gubitka kontrole nad epidemijom, potrebno je znatno više i odlučnije testirati, kako bi se udeo pozitivnih u ukupnom broju testiranih smanjio na niže od pet odsto sa sadašnjih 30-tak odsto.
 
"Odvajanjem zaraženih i njihovih kontakata od nezaraženih osoba znatno ćemo brže suzbiti epidemijski talas", podseća se u javnom apelu.
 
Potpisnici apela ističu da zdravstvenim ustanovama i epidemiološkim službama širom Hrvatske treba u razdobljima intenzivnijeg širenja zaraze organizovati znatnu pomoć u osoblju i sredstvima, kako bi se uložio najveći mogući napor u otkrivanje i izolaciju zaraženih, te pravilnom lečenju obolelih.
 
"Zalažemo se i za uvođenje jasno definisanog sistema 'semafora', te regionalizaciju, kako bi se podstaklo stanovništvo u pojedinim sredinama da održava zarazu pod kontrolom svojim ponašanjem i time izbegava uvođenje automatskih i unapred propisanih mera. Tražimo određivanje ključnih epidemioloških parametara na osnovu kojih se uvode ili ukidaju određene protivepidemijske mere, kako bi se smanjila neizvesnost u društvu", poručili su lekari i naučnici u apelu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet