Belgija godinu dana bez vlade

Belgija, svetski rekorder u nemogućnosti da formira vladu, sutra će obeležiti godinu dana jalovih pregovora o koaliciji koja bi trebalo da vodi državu sastavljenu od Flamanaca i Valonaca.

Belgija, svetski rekorder u nemogućnosti da formira vladu, sutra će obeležiti godinu dana jalovih pregovora o koaliciji koja bi trebalo da vodi državu sastavljenu od Flamanaca i Valonaca.

Na opštim izborima održanim 13. juna 2010. u Flandriji je pobedila separatistička Nova flamanska alijansa predvođena Bartom de Veverom, a u Valoniji Socijalistička partija, čijem je lideru Eliju di Rupu kralj Albert II pre nešto manje od mesec dana dao mandat za formiranje vlade. To je, međutim, tek poslednji u čitavom nizu pokušaja belgijskog suverena da u poslednjih godinu dana pronađe čoveka ili ljude koji bi bili u stanju da okupe sve političke stranke za jednim stolom i pokušaju da postignu kompromis o formiranju nove federalne vlade.

Tako je ova zemlja 29. marta postala apsolutni svetski rekorder u nemanju vlade, pošto je potukla Irak koji je bez vlade bio 289 dana. Belgijancima, međutim, ovaj put ni 365 dana neće biti dovoljno, pošto se svetlo na kraju tunela još uvek ne nazire, iako je Di Rupo za idući petak konačno uspeo da zakaže sastanak sa predstavnicima svih stranaka.

Ovakva opuštenost i moglo bi se reći čak i nezainteresovanost kada je formiranje nove vlade u pitanju može se objasniti ne samo dijametralno suprotnim stavovima flamanskih i valonskih stranaka, nego i činjenicom da se u ovoj zemlji nedostatak vlade praktično i ne oseća. Belgija je, primera radi, bez vlade obavila šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom koje su, čak, evropski partneri ocenili kao primerno i jedno od najboljih od osnivanja evropskog bloka. Pored toga, vršilac dužnosti premijera Iv Leterm je uspeo ne samo da isposluje usvajanje budžeta za 2011, nego i da bez većih problema dobije dozvolu za angažovanje belgijskih vazdušnih snaga u napadima na Libiju.

  • Scotch Bonnet

    12.06.2011 12:01
    Bolje
    Belgija nema vladu i opet bolje funkcionise od Srbistana koji toboze ima vladu. Ha!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet