Pogubljen novinar koji je svojim člancima inspirisao proteste u Iranu

Iranske vlasti izvršile su smrtnu kaznu nad novinarom Ruholahom Zamom (47), koji je svojim člancima inspirisao proteste širom Irana tokom 2017. godine.
Pogubljen novinar koji je svojim člancima inspirisao proteste u Iranu
Foto: Pixabay
Prema pisanju AP, egzekucija je izvšena rano jutros nakon što se prognani Zam vratio u Teheran pod misterioznim okolnostima.
 
Iranski sud je izrekao najtežu kaznu ovom novinaru u junu i obrazložio svoju odluku kažnjavanjem "za ovozemaljsku korupciju", što je formulacija kojom se kategorizuju dela koja podrazumevaju špijunažu i pokušaje da se sruše iranska vlast i država.
 
Rukolah Zam je sin šiitskog sveštenika Mohameda Ali Zama, reformiste koji je bio u vladi početkom 1980. godine nakon svrgavanja iranskog šaha Reze Pahlavija i koji je javno uskratio podršku svome sinu nakon optužbi vlade u Teheranu.
  • Milana

    12.12.2020 11:47
    Jasno
    Eto "opravdanja" zašto novinari i mediji ne pisu ništa o svrgavanju diktatora.
  • BoeserWolf

    12.12.2020 11:30
    To mora da je najavljena osveta za naucnika...ili mozda generala od prosle godine. Bananameni.
    Sta nastade od Persijanaca, tuzno
  • Goran

    12.12.2020 09:59
    Sutra
    Mozda ce kod nas sutra biti ovako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.