FOTO: Počelo vakcinisanje u SAD

U Sjedinjenim Američkim Državama danas je počela najveća dosadašnja kampanja vakcinacije u kojoj će vakcinu protiv korona virusa prvi primiti zdravstveni radnici zaposleni u bolnicama.
FOTO: Počelo vakcinisanje u SAD
Foto: FoNet/AP
Guverner države Njujork Endrju Kuomo, koji je prvoj vakcinaciji prisustvovao putem video linka, ocenio je da se ukazuje svetlo na kraju tunela.
 
"Ali se radi o dugom tunelu", poručio je Kuomo, prenosi Glas Amerike.
 
Ubrzo je informaciju o prvoj vakcinaciji u Sjedinjenim Državama na društvenoj mreži Tviter objavio i američki predsednik Donald Tramp.
 
"Primljena je prva vakcina. Čestitam Sjedinjenim Državama! Čestitam svetu!", objavio je Tramp.
 
 
Prve doze vakcina protiv Kovida 19, proizvođača Fajzer/Bajontek, u nedelju su poslate širom SAD iz Fajzerovog pogona u Mičigenu.
 
"Nadamo se da će vakcinacija početi ekspeditivno, već u ponedeljak", rekao je za CNN Stiven Han iz Uprave za hranu i lekove, koja je u petak po hitnom postupku odobrila vakcinu.
 
 
On je procenio da bi do kraja godine 20 miliona Amerikanaca moglo da dobije prvu, od potrebne dve doze vakcine.
 
Prioritet pri vakcinaciji u Americi imaće zdravstveni radnici i štićenici domova za stare, a za prvi talas vakcinacije planirano je 2,9 miliona doza. U javnosti su se pojavile informacije da će među prvima vakcinu primiti i osoblje Bele kuće, ali je Tramp to na Tviteru negirao i napisao da će oni biti vakcinisani "kasnije, osim ako to nije neophodno".
 
"Tražio sam da se napravi ta izmena. Ja nisam na redu da primim vakcinu sada, ali se radujem tome u odgovarajućem trenutku. Hvala", napisao je Tramp.
 
Glavni savetnik u vladinom timu za razvoj vakcine Monsef Slaui rekao je za Foks njuz da bi do kraja marta vakcinu moglo da primi i do 100 miliona Amerikanaca. Han je, međutim, upozorio da je veliki problem to što četvrtina Amerikanaca, prema istraživanjima, i dalje sumnja u vakcinu.
 
On je rekao da vlada mora da bude transparentna kada je reč o bezbednosti Fajzer/Bajontek vakcine, ali i vakcine kompanije Moderna, čije odobrenje će se razmatrati ove nedelje. Obe vakcine su, kako tvrde proizvođači, efikasne 95 odsto. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.