Elektori američkih saveznih država potvrdili pobedu Bajdena

Elektori iz 50 američkih saveznih država i zvanično su potvrdili pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima održanim 3. novembra, objavio je CNN.
Pobeda Bajdena ozvaničena je kada je u Sakramentu saopšteno da je Bajden u Kaliforniji dobio svih 55 elektorskih glasova. Na taj način on je prešao granicu od 270 elektorskih glasova, koliko je neophodno za pobedu na predsedničkim izborima.
 
Na osnovu projekcija medija, Bajden je osvojio 306, a aktuelni predsednik Donald Tramp 232 elektorska glasa.
 
Da prilikom glasanja elektora neće biti iznenađenja bilo je jasno tokom dana, kada su države u kojima je Tramp tražio ponovo brojanje i pokrenuo brojne sudske postupke - Arizona, Džordžija, Mičigen, Nevada, Pensilvanija i Viskonsin - dodelile glasove Bajdenu.
 
Vermont, mala američka savezna država na severoistoku zemlje, bila je u ponedeljak prva čiji su elektori glasali u formalnoj proceduri kojom izborni kolegijum potvrđuje rezultate američkih predsedničkih izbora na kojima je pobedio bivši američki potpredsednik Bajden.
 
Za Bajdena su, između ostalih, ranije glasali i elektori saveznih država Džordžije (16), Nevade (6), Arizone (11), Pensilvanije (20), Viskonsina (10) i Nujorka (29). Upravo u toj državi dva elektorska glasa dali su bivši predsednik Bil Klinton i bivša državna sekretarka i njegova supruga Hilari Klinton jer su među 29 elektora kojima raspolaže Njujork.
 
Dvoranom je odjeknuo aplauz kada je objavljeno da je svih 29 elektora glasalo za Bajdena i senatorku Kamilu Haris za potpredsednicu, prenosi Njujork tajms.
 
Njujorški guverner Endrju Komo, demokrata, bio je takođe jedan od elektora i predsedavao je elektorskim kolegijumom.
 
Hilari Klinton je nakon glasanja na Tviteru objavila svoje uverenje da "bi trebalo ukinuti elektorski kolegijum i birati za predsednika pobednika po broju prikupljenih glasova birača".
 
Na predsedničkim izborima 2016. godine, republikanac Tramp porazio je Hilari na osnovu elektorskih glasova iako je ona imala više glasova birača.
 
"Ali sve dok (taj sistem) postoji, ponosim se što sam svoj glas u Njujorku dala Džou Bajdenu i Kamili Haris", napisala je Klinton.
 
Elektori su stranački lojalisti koje su republikanci i demokrati izabrali dva meseca pre izbora i oni zapravo potvrđuju glasove birača u saveznim državama.
 
U državi Pensilvaniji koja je sa svojih 20 elektorskih glasova takođe potvrdila pobedu Bajdena, čelnica demokratske stranke Nensi Peton Mils izjavila je: "Ovo je veliki dan za demokratiju".
 
Tokom dana u svih 50 američkih saveznih država i Vašingtonu odvijaće se slični događaji na kojima elektori tradicionalno glasaju u skladu s odlukom većine u svojoj saveznoj državi. Bajden je na izborima 3. novembra u Pensilvaniji dobio oko 81.000 glasova više od Trampa.
 
Tramp i njegovi saveznici podneli su tužbe u nastojanju da preokrenu izborni rezultat tvrdeći da su izbori bili nepošteni i obeleženi nepravilnostima, ali državni i savezni sudovi redom su odbacili te tužbe. Elektori po zakonu nisu obavezni da glasaju onako kako je glasala većina birača u njihovoj saveznoj državi, ali broj takvih "izgrednika" mali je, a pojedine savezne države sada su uvele i novčane kazne za takve osobe.
 
Do sada broj tih "odbeglih" elektora nikad nije uticao na ishode predsedničkih izbora.
 
Očekuje se da će se nakon završenog glasanja na izbornom kolegijumu javnosti obratiti novoizabrani predsednik Bajden govorom o otpornosti američke demokratije.
 
Glasovi dati u ponedeljak biće poslati Kongresu na službeno prebrojavanje 6. januara, što je završna faza američkog izbornog procesa, kada bi sadašnji američki potpredsednik Majk Pens trebalo da objavi da je Bajden novi predsednik.
 
Tramp je rekao krajem prošlog meseca da će napustiti Belu kuću ako elektorski kolegijum glasa za Bajdena, ali je od tada nastavio neviđenu kampanju kako bi preokrenuo svoj poraz.
  • Kako?

    15.12.2020 09:18
    Kako li ce na ovu vest da reaguju domaci Trumptardi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.