U Velikoj Britaniji otkriven još jedan novi soj korone

Velika Britanija otkrila je još jedan novi soj korona virusa, izjavio je danas britanski ministar zdravlja Met Henkok novinarima.
U Velikoj Britaniji otkriven još jedan novi soj korone
Foto: Pixabay
"Detektovali smo dva slučaja novog soja ovde u Britaniji", rekao je Henkok, prenosi Srna.
 
On je dodao da se u oba slučaja radi o kontaktima ljudi koji su u proteklih nekoliko sedmica doputovali iz Južne Afrike.
 
"Ovaj novi soj nas jako brine jer se lakše prenosi i čini se da je mutirao u odnosu na novi soj koji je ranije otkriven", rekao je Henkok.
 
Britanski premijer Boris Džonson i njegovi savetnici objavili su u subotu informaciju o novom soju virusa korona, koji se širi Britanijom. Taj novi soj bi mogao da bude do 70 odsto zarazniji, iako se ne smatra smrtonosnijim ili opasnijim za razvoj težeg oblika bolesti.
 
Napisi o mutiranom soju iz Engleske podstakli su predbožićna zatvaranja i naterali desetine zemalja da zatvore svoje granice sa Britanijom ove sedmice. Pacijente zaražene novim sojem virusa korona registrovali su Italija, Danska, Francuska i Izrael. Evropske zemlje razmatraju proveru putnika na letovima iz Velike Britanije i uvođenje obaveznog karantina za putnike pri dolasku.
  • Podbarac

    24.12.2020 09:04
    @@@
    @samo kažem
    Slažem se sa rečenim - još smo na poćetku!

    Samo jedna primedba - vezano za početak:
    Postoje tvrdnje da je prvo žarište bilo u Franciskoj - još 1916, pa iste godine i u Engleskoj (u oba slučaja vojni-kampovi), a sledeće godine (1917.) zabeleženi su prvi slučajevi i u Austriji.

    Problem je u tome što do sada nije potvrđena ni jedna teorija! Naime uspešna DNK analiza je izvršena zasada samo na uzorcima preminulih američkih vojnika iz 1919, a samo u jednom slučaju iz 1918. kod preminule žene sa Aljaske. Doduše, slični uslovi (permafrost) je omogula i Rusima da rekonstruišu H1NAA, ali iz 1919-1920,

    Daklem, samo kod te žena sa Aljaske je "pronađen" (i rekonstruisan i testiran !!!) taj najsmrtonosniji soj H1N1A, kod koga je stopa moratalite svih 10% !
    Na svu sreću, ovaj soj ima relativno nisku stopu zaraznosti (Ro~1,8-1,9), nižu od soja iz 2009, koji je poznat kod nas kao "Svinjski grip"

    @Bojana:

    Vrlo optimistična tvrdnja - "...вакцине су направљене за све сојеве..." Na žalost, to nije tačno.

    Barem ne za mRNA tip vakcine npr. "Pfizer" i srodne, a pitanje je i za "Sputnik V", koja koristi adenovirus kao vektor sa delom ciljnaog RNA...

    Jedina vakcina koja "radi posao" je kineska "CoronVac"" (firme "SinoVac BioTech) i koja se već testira u UAE. Zašto samo ta zaada? Jer je napravljena od oslabljenog-umrtvljenog virusa, i jedina bi trebalo da pruži "pravi" (tj. trajni) imunitet na sve sojeve Corona virusa.

    Dok ona ne stigne - čuvajte se i sretno. Tolko.
  • Box

    24.12.2020 00:00
    @samo kazem

    odlican komentar
  • Бојана.

    23.12.2020 23:36
    МУТАЦИЈЕ.
    Приликом више мутација направиће грешку у мутацији и нестаће а пре што нестане постаће спорадични случајеви,ови сојеви колико се за сада ЗНА иста је клиничка слика што значи неће имати већи леталитет имаће већу инф дозу и индекс заразе што ништа није страшно,вакцине су направљене за све сојеве јер смо знали да ће доћи до више мутација што је нормално код сваког вируса.


    Једина ралика је брзина мутације короне која је за 50пута бржа од мутације осталих вируса.



    Овде се диже паника без потребе,нема доказа да има већи леталитет.




    Пошто имамо довољан проценат колективног имунитета вирус је мутирао.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.