Preminula Milka Babović

U Zagrebu je u 93. godini preminula bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović.
Milka Babović rođena je 27. oktobra 1928. u Skoplju, a u Zagrebu je živela od 1948. godine, gde je diplomirala na Višoj pedagoškoj školi. Govorila je engleski i nemački, služila se francuskim i ruskim.   
 
Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama. Na EP u Bernu, 1954, bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, a dva puta prvakinja Balkana. 
 
U anketi "Sportskih novosti" gde glasaju sportski novinari, tri puta je bila proglašena za najbolju hrvatsku sportistkinju, dva puta za jugoslovensku.
 
Od 1949. bavila se sportskim novinarstvom. U početku je pisala za "Narodni sport", kasnije je bila u Radio Zagrebu, a povremeno je sarađivala s "Vjesnikom", "Slobodnom Dalmacijom", "Oslobođenjem" i nizom drugih listova. 
 
Od 1957. radila je stalno na Radio Televiziji Zagreb, prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njena prva urednica, ujedno prva urednica u celoj Evroviziji.
 
Pokrenula je prvo jutarnje vežbanje uz TV ekran (emisija "Vežbajte s nama") 1958, a zajedno sa Žuži Jelinek u emisiji "Porodica i domaćinstvo" je organizovala prvu modnu reviju u studiju.
 
Zbog specifičnog načina komentarisanja postala je zaštitni znak TV prenosa umetničkog klizanja. 
 
 
Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporter i komentator radi i na OI u Rimu 1960. i Minhenu 1972, na Zimskim olimpijskim igrama u Insbruku (1964. i 1976), Grenoblu (1968), a na ZOI u Sarajevu 1984. je zamenica voditelja Press centra.
 
Babović je bila predsednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva od 1974-1978, a u dva mandata bila je članica Jugoslovenskog olimpijskog komiteta.
  • Babe

    26.12.2020 17:07
    Nasa Milka
    Prisetio se nekog lepseg vremena,prisetio se lepog detinjstva.....Milka,necemo te zaboraviti,hvala za sve....
  • 313

    26.12.2020 16:54
    Bolja vremena
    Milka Babović, Mladen Delić, Radivoje Marković bili su deo jednog boljeg, bezbrižnijeg života. Hvala Milki za sve one prijatne trenutke koje smo proveli s njom.
  • Ana

    26.12.2020 16:46
    Divna osoba, odličan komentator.Nikada klizanje nije bilo isto kada ga nije komentarisala Milka Babović.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.