FOTO, VIDEO: Tresao se Novi Sad, jak zemljotres ponovo pogodio Hrvatsku

Zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale pogodio je Hrvatsku danas oko 12:20 časova, a osetio se i u Novom Sadu.
FOTO, VIDEO: Tresao se Novi Sad, jak zemljotres ponovo pogodio Hrvatsku
Foto: Pixabay
Zemljotres je bio 46 kilometara jugoistočno od Zagreba, tri kilometra od Petrinje, istog mesta gde su i juče bili zemljotresi.
 
 
Ovaj potres osetio se i u Srbiji, konkretno u Novom Sadu, gde su se tresli zidovi, lusteri i pomerao nameštaj. Građani iz različitih delova Novog Sada javljaju da su osetili zemljotres. Tresli su se i Kisač, Čurug, Sombor, Sremska Mitrovica, Čačak, Kragujevac, Apatin, Beograd....
 
Seizmološke stanice u celoj Srbiji su registrovale potres.
 
 
Republički seizmološki centar Srbije javlja da je u 12:19 časova po lokalnom vremenu registrovan zemljotres magnitude 6,2 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Sisak, Hrvatska. Intezitet u epicentru procenjen je na VIII-IX stepena Merkalijeve skale. Zemljotresi ovakvog inteziteta mogu izazvati umerena do teška oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.
 
Hrvatski seizmolog Krešimir Kuk kaže da je ovaj potres 30 puta jači od onog koji je u martu pogodio Zagreb.
 
  
Posledice zemljotresa u Hrvatskoj
 
Na društvenim mrežama su se pojavile i prve fotografije iz Petrinje nakon novog potresa.
 
 
 
 
 
Takođe, pojavili su se i prvi snimci iz Petrinje.
 
 
 
I Hrvatski crveni križ je objavio snimak iz ovog mesta.
 
Hrvatski N1 je imao uživo uključenje u program kada se u 12:20 časova dogodio zemljotres.
 
 
Kako javljaju hrvatski mediji, veliki broj Zagrepčana je odlučio da napusti grad. Index.hr prenosi kakva je situacija trenutno na ulicama Zagreba:
 
 
Ovom zemljotresu prethodio je potres jačine 3,1 stepen Rihterove skale koji je jutros u 5:18h pogodio južnu Dalmaciju, sa epicentrom oko 10 kilometara jugozapadno od grada Visa, objavila je Seizmološka služba.
 
Serija zemljotresa u Hrvatskoj počela je juče ujutro potresima jačine 5, 4,7, i 4,1 stepen, kao i više manjih u Sisačko-moslavačkoj županiji. 
  • Gora

    31.12.2020 19:48
    @Joe
    Te kule nije projektovao Zezelj. Profesor Zezelj je autor IMS sistema prednaprezanja betona u izradi stambenih zgrada. Njegov sistem je primenjen u tim zgradama. Slazem se da je jedan od najsigurnijih od zemljotresa u Novom Sadu, naspram Galens kartonskih kutija.
  • Kukavica

    31.12.2020 16:24
    Ovi sa Limana kukaju kao da se samo Liman ljulja. Pa osetilo se i na Bul. Oslobođenja pa niko ne kuka.
  • Joe

    31.12.2020 12:02
    @?
    "pana "dobrom" mestu za zemljotrese"

    Те куле на Лиману је пројектовао Жежељ. Паметном довољно, а за оне остале ћу само рећи да у НС не постоји сигурније место током земљотреса од тих кула. Једино би можда чамац на средини Дунава био сигурнији.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet