Dvadesetak naknadnih potresa u Hrvatskoj, 500 spasilaca traga za zarobljenima u ruševinama

Hrvatski MUP potvrdio je večeras da je u snažnom zemljotresu koji je danas pogodio Hrvatsku poginulo šest osoba, dok je najmanje šest osoba teško povređeno, a 20 lakše.
Dvadesetak naknadnih potresa u Hrvatskoj, 500 spasilaca traga za zarobljenima u ruševinama
Foto: FoNet/AP
"Iako potraga u ruševinama i dalje traje, s tugom javjamo informacije o smrtno stradalima: devojčica u Petrinji i petoro muškaraca u Majskim Poljanama", objavio je MUP na Tviteru.
 
 
Televizija RTL prenosi da je u zemljotresu stradalo osam osoba. 
 
Upravnica Seizmološke službe Ines Ivančić u razgovoru za N1 objasnila je niz manjih potresa koji su usledili nakon snažnog jutrošnjeg koji je pogodio petrinjsko područje, ali osetio se u velikom delu Hrvatske.
 
"Većinu naknadnih potresa zabeleže samo instrumenti. Imali smo dvadesetak magnituda većih od 3. Jedan je bio u 18 i 57 sati magnitude 3,9, jedan u 19 i 04 sati magnitude 2,5. To se i očekuje nakon ovako snažnog potresa", rekla je Ines Ivančić
 
Prema dosadašnjim informacijama MUP, najmanje šest osoba je teško povređeno, a 20 lakše. Snažan potres jačine 6.2 po Rihteru s epicentrom kod Petrinje pogodio je Hrvatsku u 12.19, a osetio se širom zemlje, ali i u regionu.
 
Situacija je veoma teška u Petrinji, Sisku, Glini, ali i okolnim selima. Prema TV snimcima, ulice Petrinje su pune ruševina, veliki broj objekata je oštećen, a spasioci Gorske službe spasavanja, vojska, vatrogasci uz pomoć pasa tragača i dalje tragaju za preživelima pod ruševinama.
 
Materijalne štete ima i u Zagrebu koji je u martu pogodio jak zemljotres jačine 5.5 po Rihteru.
 
U potresom pogođeno područje iz svih delova Hrvatske upućena je sanitetska i medicinska pomoć ali i pomoć u hrani i osnovnim potrepštinama za ljude koji ne mogu da se vrate u svoje domove. Građani širom zemlje skupljaju pomoć. Petrinju i Sisak su danas obišli i hrvatski predsednik Zoran Milanović i premijer Andej Plenković.  
 
Raščišćavanje ruševina u Petrinji, na desetine povređenih i više poginulih
 
Područje Petrinje koje je posle jakog zemljotresa pogodio još niz slabijih potresa ostalo je bez struje.
 
Silovit potres izazvao je oštećenja i na objektima u Zagrebu, gde ima povređenih, ali nema žrtava. Mnogi građani Zagreba i dalje su, u strahu od novih potresa, napolju, a mnogi pokušavaju da napuste grad zbog čega je nastao saobraćajni kolaps. Tramvajsi saobraćaj je u prekidu.
 
Gradonačelnik Milan Bandić izjavio da je u Zagrebu 20 puta manja šteta nego što je bila u potresu koji ga je pogodio 22. marta. On je zamolio Zagrepčane da ostanu u svojim domovima i da se "bez istorijskih razloga" ne voze automobilima, ne prave gužvu, ne blokiraju saobraćaj kako bi mogli lakše očistiti teren.
 
Razoran potres s epicentrom kod Petrinje koji se danas u 12.19 sati osetio u celoj Hrvatskoj, ali i u regionu bio je jačine 6,2, objavila je Seizmološka služba.
  • Dragan

    30.12.2020 02:00
    Eh
    Nije vam valjala SFRJ sad bi već dobili kamp lrikolice koje nikad kao crnogoci nebi vratili.Nego nečuh da su domoljubi pritekli u ppmoć.Došli bi oni kad bi imalo šta da se otme.Prikazuju vojsku kako lopatama uklanja šut u 21 veku sa ulica.Mladi ne zainteresovano prolaze.Svi mediji samo govore o jedinstvu Hrvatske a niko da postavi pitanje zašto su se srušile kuće.
  • mm

    30.12.2020 00:15
    da
    te stare kuce od starosti bi se same i srusile tako manite nas HR bas nas briga za njih
  • Dejan

    29.12.2020 22:16
    Dil
    Ovaj tudj zemljotres vam je dosao kao dzoker da kupite par dana u ovoj otvorenoj ludnici, sad cemo da brigamo tudju brigu ! Cemu toliko forsiranje ovog,cona i sad evo jovanjice u najavi !!! Imaju oni otvorene eu fondove pa nek se pomazu, tu je emigracija, samo siroko i otvoreno !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rekordna zaplena kokaina u Nemačkoj

Nemačka policija je zaplenila rekordnih 35 tona kokaina, vrednog skoro dve milijarde evra, i uhapsila sedam osoba u koordinisanoj raciji u sedam saveznih država.