OEBS: Švedska preuzela predsedavanje

Švedska je od danas, na godinu dana, novi predsedavajući Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a u fokusu predsedavanja, kako je najavljeno u Stokholmu, biće jačanje bezbednosti i demokratije.
OEBS: Švedska preuzela predsedavanje
Foto: Pixabay
Ministarka inostranih poslova Švedske An Linde najavila je da će Švedska raditi na jačanju bezbednosti i demokratije u Evropi i neposrednom okruženju, sa fokusom na ljudska prava, demokratiju i vladavinu zakona.
 
Zamenik šefa švedske diplomatije Robert Ridberg, sredinom jula, na sednici Stalnog saveta OEBS, ukazao je da Švedska preuzima predsedavanje u izazovno vreme, što zahteva fokusiranje na osnove na koje se oslanja ta organizacija, a to su evropski bezbednosni poredak, sveobuhvatni koncept bezbednosti i nastavak napora na rešavanju konflikata na području OEBS.
 
Podsećajući na Helsinšku povelju iz 1975. godine, Ridberg je tada rekao da "evropski bezbednosni poredak - teritorijalni integritet, uzdržavanje od pretnje ili upotrebe sile i podržavanje prava svake države da bira svoj spoljni i bezbednosni aranžman - predstavlja ključni interes bezbednosne politike za njegovu zemlju, a to je, dodaje, i u interesu OEBS-a.
 
Kazao je da će Švedski moto predsedavanja biti "moramo da se vratimo na osnove i osnovne zadatke OEBS", podsećajući zemlje članice da je krajnje vreme da se poštuju zajednička opredeljenja iz Helsinške i Pariske povelje.
 
Švedska je preuzela predsedavanje od Albanije, a predsedavajuću trojku čini još idući predsedavajući Poljska.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet