Demokrate će kontrolisati oba doma Kongresa SAD

Dosadašnji senator republikanaca iz američke savezne države Džordžija Dejvid Perdju priznao je poraz na izborima za Senat od mladog demokrate Džona Osofa, čime je Demokratska stranka preuzela kontrolu nad oba doma Kongresa SAD.
Demokrate će kontrolisati oba doma Kongresa SAD
Foto: Pixabay
Kandidatkinja republikanaca Keli Lefler prethodno je priznala da je izgubila trku za Senat od demokrate Rafaela Vornoka, baptističkog sveštenika iz Atlante koji je postao prvi crni senator Džordžije.
 
Birači u Džordžiji su 5. januara u drugom krugu izbora birali oba senatora. Ti izbori su imalii veliki značaj jer je od njihovog ishoda zavisilo da li će kontrolu nad Senatom imati demokrate ili republikanci.
 
Demokratska stranka će od 20. januara imati predsednika države Džozefa Bajdena, potpredsednicu Kamalu Haris, a na izborima 3. novembra zadržala je i većinu u Predstavničkom domu Kongresa.
 
Pobedama Vornoka i Osofa (33), koji će biti najmladji senator u aktuelnom sazivu, demokrate će preuzeti kontrolu i nad gornjim domom Kongresa. Odnos demokrata i republikanaca u Senatu biće 50 prema 50, ali u tom slučaju presuđuje glas predsedavajućeg, što je po funkciji potpredsednik SAD, odnosno Kamala Haris.
 
Pobede kandidata demokrata u oba duela u Džordžiji predstavljuju izvesno iznenađenje pošto ta država u poslednjih 20 godina nije izabrala senatora iz redova Demokratske stranke.
 
Otvorena vrata za Bajdenov ambiciozni plan
 
Zahvaljujući pobedama u Džordžiji, Bajden će u prve dve godine mandata biti u prilici da sprovede ambiciozan plan da proširi državno osiguranje zdravstvene zaštite, da ojača srednju klasu, da se uhvati u koštac sa pitanjima rasne nejednakosti i da vodi borbu protiv klimatskih promena. Moći će i da postavlja nosioce važnih funkcija koje želi.
 
Uprkos kontroli Demokratske stranke nad oba doma Kongresa, Bajden neće moći da sprovede sve što bude želeo kao predsednik, pošto su za promenu najvažnijih zakona potrebni glasovi tri petine senatora, navodi Asošiejted pres.
 
Amerikanci svake dve godine biraju svih 435 članova Predstavničkog doma i trećinu senatora, čiji mandat traje šest godina.
  • BoeserWolf

    09.01.2021 11:59
    "... Bajden će u prve dve godine mandata biti u prilici da sprovede ambiciozan plan da proširi državno osiguranje zdravstvene zaštite, da ojača srednju klasu, da se uhvati u koštac sa pitanjima rasne nejednakosti i da vodi borbu protiv klimatskih promena."

    od 70tih trabunjaju istu mantru, samo su klimatske promene dodali na listu.

    Demokrate se ne razlikuju od republikanaca jos od netanka Burbonskih Demokrata.

    Njihovo resenje za rasnu nejednakost je postavljanje Vejna Brejdija za voditelja Jeopardy-a umesto nedavno preminulog Trebeka.
  • marko

    09.01.2021 11:31
    nisu ni ameri operisani od sujete i interesa. republikanci će gde mogu bacati klipove u točkove, minirati predloge, jer samo ako deluje da demokrate ne isporučuju obećano, mogu da poboljšaju svoje šanse na sledećim izborima.

    profesionalna politika je pravljena za interese profesionalnih političara i stranaka, ne za interese građana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet