Hakovan sistem podataka Novozelandske centralne banke

Novozelandska centralna banka saopštila je danas da je njen sistem podataka hakovan i da je potencijalno bilo pristupa komercijalno i lično osetljivim podacima.
Hakovan sistem podataka Novozelandske centralne banke
Foto: Pixabay
Dogodio se ilegalan pristup servisu za deljenje fajlova koji koristi Banka za novčane rezerve Novog Zelanda (Reserve Bank of New Zealand) da deli i čuva osetljive informacije, saopštila je banka čije sedište je u Velingtonu.
 
Guverner Edrijan Or rekao je da je upad zaustavljen i da je onlajn sistem isključen, kao i da glavne funkcije banke "ostaju zdrave i operacionalne".
 
"Radimo zajedno sa domaćim i medjunarodnim stručnjacima za sajber bezbednost i nadležnima u okviru istrage i odgovora na ovaj napad", rekao je Or.
 
On je kazao da se još utvrdjuje priroda i obim informacija kojima je pristupljeno u upadu, ali da bi mogli da obuhvataju "neke komercijalno ili lično osetljive informacije".  
 
Sistem je obezbedjen i skinut sa interneta dok banka ne završi preliminarne istrage.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet