Počelo najveće suđenje mafiji u poslednjih 30 godina

Najveće suđenje mafiji posle više od 30 godina počelo je danas na jugu Italije, a obuhvaćeno je 350 pripadnika kalabrijske mafije Ndrangete, javlja agencija Frans pres.
Počelo najveće suđenje mafiji u poslednjih 30 godina
Foto: Pixabay
Suđenje na kojem je tužilac čuveni Nikola Grateri, održava se u velikom skladištu posebno uređenom za sud u gradu Lamecija Terme. Optužnicom je obuhvaćeno više od 350 osoba, pripadnika Ndrangete, ali i lokalnih zvaničnika, funkcionera, policajaca i biznismena. Na suđenju koje će se uglavnom odvijati putem video konferencija zbog pandemije korona virusa, pojaviće se i 900 svedoka, a angažovano je 400 advokata.
 
Na optuženičkoj klupi je mafijaški bos Luiđi Mankuzo, koji je bio skoro 20 godina u zatvoru, ali i na desetine drugih mafijaša. Tužilac Grateri je uoči početka suđenja izjavio agenciji Frans pres da taj proces predstavlja prekretnicu i da će pružiti "preciznu predstavu o kalabrijskoj mafiji danas, koja više nije mafija pastira koji kidnapuju ljude već kompanija za kriminal".
 
Ovako veliko suđenje je poslednji put održano 1986. godine u Palermu kada su se na optuženičkoj klupi našli pripadnici sicilijanske mafije Koza nostre, na kojem je osuđeno njih 338. Mafija je tada ubila sudije Đovanija Falkonea i Paola Borselina.
 
Ukupno 58 svedoka tužilaštva prihvatilo je da prekrši omertu, zakon ćutanja, kako bi se otkrile tajne klana Mankuzo. Većina optuženih uhapšena je u policijskim racijama u decembru 2019. u Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Bugarskoj. Oni su optuženi za niz krivičnih dela kao što su mafijaško udruživanje, ubistvo i pokušaj ubistva, trgovina drogom, zloupotreba položaja, pranje novca.
 
U Kalabriji se mafija infiltrirala u gotovo sve sfere javnog života, od lokalnih vlasti preko bolnica i pogrebnih službi pa do pravosuđa, kažu stručnjaci. Vlasti procenjuju da Ndrangeti pripada 150 porodica i da ima najmanje 6.000 članova i saradnika u Kalabriji, ali i širom sveta, posebno u Južnoj Americi i Njujorku. Godišnji obrt se, prema tužiocu Grateriju, procenjuje na 50 milijardi evra.
  • Mile rent-a mozak

    14.01.2021 18:38
    Najveće suđenje mafiji će tek da bude kada padnu sa vlasti ( sa makar x100) u odnosu na Ndragetu. Italijanska mafija postoji 150 godina a nema državu, ovde za 12 godina očas posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.