Izglasan opoziv Trampa u Predstavničkom domu, ali će dočekati kraj mandata

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je danas opoziv predsednika SAD Donalada Trampa, a rezolucija o opzivu optužuje ga za njegovu ulogu u "podsticanju pobune" i nasilne proteste prošle sedmice na Kapitolu, ali će Tramp dočekati kraj mandata jer je šef Senata Mič Mekonel objavio da neće sazvati sednicu gornjeg doma Kognresa.
Za opoziv predsednika Trampa glasala su 232 poslanika, a protiv je bilo 197, što je Trampov drugi impičment i jedini je američki predsednik dosad koji dva puta opozivan. 
 
"Ne postoji rutinski impičment, ali ovaj je bez presedana na sve načine", navodi CNN u seriji izveštaja iz Predstavničkog doma.
 
U udarnoij vesti iz donjeg doma Kongresa CNN je prethodno, dok je glasanje bilo u toku, naveo da je "dovoljno poslanika glasalo za ponovni opoziv predsednika Trampa, najmanje 217... uključujući najmanje devet republikanaca".
 
"Čim se čekić spusti, Tramp će postati jedini predsednik u istoriji koji je dva puta opozivan", naveo je CNN.
 
Nešto kasnsije CNN je objavio da će "Tramp će ostati na funkciji i verovatno završiti svoj mandat", jer je za njegov konačan opoziv poptrebno i glasanje u Senantu.
 
Agencija Asošijeted Pres (AP) istovremeno javlja da je vođa republikanaca u Senatu Mič Mekonel "blokirao brzo suđenje za opoziv" predsedniku Donaldu Trampu, ali nije isključio da bi na kraju mogao glasati za osudu sada već dva puta opozvanog predsednika.
 
Mekonel je odbacio mogućnost ranijeg sazivanja sednice Senata, koju traže demokrate da bi impičment bio konačan, ali je izjavio da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trampa.
 
"Još nisam odlučio kako ću glasaati, nameravam da saslušam pravne argumente kada budu ponuđeni Senatu", napisao je Mekonel republikanskim kolegama u poruci koja je dospela u javnost.
 
Prema dopunjenom izveštaju CNN, republikanski vođa Senata Mič Mekonel je "jasno poručio" da u Senatu neđe biti suđenja pre nego što Bajden položi zakletvu.
 
"Vođa senatske većine Mič Mekonel jasno je u izjavi kolegama senatorima rekao da suđenje za impičment predsednika Trampa počinje tek nakon 19. januara", navodi CNN.
 
Mekonel je u izjavi rekao kako veruje da će "u interesu nacije biti najbolje ako Kongres i izvršna vlast provedu narednih sedam dana potpuno usredsređeni na omogućavanje bezbedne inauguracije i regularnog prenosa vlasti na dolazeću Bajdenovu administraciju".
  • vrhunac

    14.01.2021 09:59
    "DEMOKRATIJE"
    ili teorija zavere ?!
  • hmm

    14.01.2021 04:02
    prvo, tramp je ipak republikansko čedo
    drugo, siguran sam da ekstremisti koje je tramp okupio ne bi baš blagonaklono gledali na ovakav potez
  • Antifa

    14.01.2021 02:22
    Bella ciao
    Nas je nazivao teroristima a vid sad ovo. Pravda je negde sporija, negde brža ali svuda stiže kad tad pa će i kod nas jednom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet