Snažan zemljotres u Indoneziji, najmanje 35 poginulih

Najmanje 35 ljudi je poginulo, a nekoliko stotina je povređeno u potresu magnitude 6,2 koji je pogodio indonežansko ostrvo Sulavezi, a državna meteorološka agencija upozorila je na opasnost od novih potresa čija jačina može proizvesti poplavni talas cunami, javljaju agencije.
Epicentar potresa je, prema seizmološkim podacima, bio na dubini od 10 kilometara.
 
Portparol lokalne vlade na Sulavziju Safarudin Sanuzirekao rekao je da se očekuje da će u potrazi i spasilačkim akcijama biti nađeno još žrtava.
 
Indonežanska agencija za pomoć u katastrofama objavila je, prema preliminarnim podacima, da je u potresu povređeno najmanje 637 osoba.
 
Zvanično upozorenje na cunami zbog potresa nije objavljeno, ali je šef indonežanske meteorološke i geofizičke agencije (BMKG) Dvikorita Karnavati najavio moguća nova podrhtavanja tla, uz mogućnost da još jedan jaki potres izazove cunami.
 
Serija potresa pokrenula je nekoliko klizišta, oštetitila infrastrkturu i mostove, ne desetine zgrada, a srušena je i bolnica u gradu Mamui sa oko 110.000 stanovnika. Procene spasialca su da je pod ruševinama bolnice zarobljeno 10 do 20 osoba.
 
Ostrvo Sulavezi pogođeno je katastrofalnim zemljotresom i pre dve godine kada je u pokrajini Palu poginulo i nestalo više od 4.300 ljudi, a najmanje 170.000 je bilo prinuđeno da napusti svoje domove. Indonežanski arhipelag nalazi se na takozvanom pacifičkom "vatrenom prstenu" koji je područje snažne i relativno česte seizmičke aktivnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet