Armin Lašet zamenio Angelu Merkel na čelu CDU

Premijer nemačke savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet izabran je na današnjoj stranačkoj konvenciji za novog predsednika Hrišćansko-demokratske unije (CDU), a mediji ga vide kao umerenog političara koji će slediti kurs dosadašnje čelnice CDU i aktuelne kancelarke Angele Merkel.
Armin Lašet zamenio Angelu Merkel na čelu CDU
Foto: FoNet/AP
Lašet je na digitalnoj stranačkoj konvenciji u drugom krugu glasanja pobedio Fridriha Merca i od 991 glasa osvojio 521, a Merc 466, dok je u prvom krugu glasanja ispao treći kandidat Norbert Retgen.
 
Novi čelnik CDU važi za umerenog političara koji je prvržen politici Angele Merkel i njenom načinu vođenja CDU, dok se Fridrih Merc smatra predstavnikom konzervativnijeg dela Hrišćansko-demokratske unije.
 
Lanšet je, u prvom obraćanju posle pobede na stranačkim izborima, najavio kako će učiniti sve da CDU bude uspešna na predstojećim regionalnim izborima i da zadrži položaj kancelara.
 
"Pred nama su još važniji izbori", rekao je Lašet.
 
Posle najavljenog povlačenja Angele Merkel, Lanšet bi mogao biti i kandidat demohrišćana za kancelara na izborima u septembru ove godine, a odluka će biti poznata nakon neokoliko izbora u nemačkim saveznim pokrajinama koji će biti održani u martu.
  • Milanče

    16.01.2021 15:30
    ode-dođe
    Ode Angela, dođe Merkel ili kako se već preziva. Srbima je svejedno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet