Otkriveno koliku penziju će imati Tramp - ako je uopšte i dobije

Donald Tramp od juče više nije predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) te napuštanjem Bele kuće stiče pravo na godišnju penziju od 221.400 dolara uz određene benefite. Ipak, velika je mogućnost i da je neće dobiti.
Tramp bi godišnju penziju mogao da izgubi ako na predstojećem zasedanju Senata bude odlučeno da bude opozvan. Zakon ne odobrava penziju predsednicima kojima vreme na vlasti bude prekinuto opozivom.
 
S obzirom da se njegov mandat završio pre suđenja, presuda ga ne može ukloniti sa funkcije. Dakle, ako ga Senat osudi, verovatno će biti potrebno organizovati i drugo glasanje na kojem bi bilo odlučeno ima li pravo na penziju i beneficije.
 
"To drugo glasanje uklonilo bi ga sa funkcije bivšeg predsednika, što bi rezultiralo gubitkom benefita te funkcije", govori Majkl Gerhart.
 
Među ostalim benefitima koje dobija pored godišnje plate su: putni dodaci, kancelarijski prostor, plata za osoblje... Troškovi svega toga premašuju milion dolara na godišnjem nivou.
 
Prema analizi Nacionalne fondacije poreskih obveznika, od 2000. godine do danas je četvorici bivših američkih predsednika koji su živi podeljeno ukupno 56 miliona dolara.
 
Jedino što Tramp sigurno neće dobiti jeste zdravstveno osiguranje - predsednik mora biti u saveznoj kancelariji najmanje pet godina da bi dobio tu pogodnost, tako da ni Tramp ni Karter ne ispunjavaju te uslove.
 
S druge strane, Trampu penzija možda i nije toliko bitna. Prema pisanju CNN-a, čini se da se bivši predsednik SAD-a dobro snalazio bez plate i za vreme svog mandata. Naime, Tramp i Bela kuća redovno su objavljivali da je svoju godišnju predsedničku platu od 400.000 dolara vraćao različitim odeljenjima u vladi.
  • Da

    21.01.2021 22:35
    Je
    U srbiji-imao bi dozivotno koliko hoce

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet