Austrija pooštrava mere: Duže zaključavanje, veća distanca i obavezne FFP2 maske

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober uputio je nacrt nove uredbe parlamentu na usvajanje, a kojom će biti produžena i pooštrena mera zaključavanja.
Ta uredba predviđa od 25. januara obavezu nošenja maske višeg nivoa zaštite, to jest FFP2 u javnom prevozu, ali i prilikom kupovine, odlaska kod automehaničara, ali i na pijacama i prilikom preuzimanja nahrane naručene iz restorana. FFP2 maska je potrebna i za ulazak u sud, ili bilo koje druge institucije. Tu masku će, prema uredbi, morati da nose svi stariji od 14 godina.
 
Pored toga obavezna distanca prema osobama iz drugog domaćinstva se povećava sa jednog na dva metara.
 
Uredba predviđa i nastavak primene celodnevnog policijskog časa, koji dozvoljava izlazak iz kuće za potrebne rada, kupovine, šetnja zbog psihičkog i fizičkog zdravlja, pružanje pomoći drugima.
 
Jedna novina je i nedeljni obavezujući test za određene grupe ljudi. Tako će nedeljno testiranje na korona virus biti obavezno, pored medicinskog i negovateljskog osoblja, i za sva lica koja imaju direktan kontakt sa mušterijom, kao što su prodavci, vozači i slično.
 
Takođe, moraju da se testiraju i nastavnici, radnici u logistici, ali i svi u javnom sektoru koji imaju kontakt sa građanima, te i profesionalni sportisti.
 
"Budite verni svojim frizerima"
 
Korona kriza teško je pogodila austrijsku privredu, a posebno frizere. Treće zaključvanje mnoge frizere je dovelo do ruba egzistencije.
 
Trgovina je pronašla rešenje za prevazilaženje mogućnosti da kupci dolaze u prodavnicu preko sistema "Click & Collect", a i gastronomija uspeva da radi zahvaljujući dostavom.
 
Ali, frizeri su potpuno onemogućeni da rade.
 
U saopštenju Udruženja frizera, njegov predsednik Volfgang Eder ističe da je produženje mere zaključavanja za dalje dve nedelje ekonomska katastrofa za frizere. Samo u decembru je broj frizera, koji su prijavili da su nezaposleni, porastao za 65 odsto, a uz to sve više je salona koji mogu da finansiraju rad na skraćeno radno vreme, ukazao je on.
 
Prema njegovim rečima, mere pomoći vlade samo mogu da pokriju najpotrebnije, zbog čega mnoge firme dospevaju do ruba egzistencije.
 
Eder je apelovao na građane da po "otključavanju" budu verni svojim frizerima, čim otvore svoja vrata.
 
Svaki Austrijanac, u proseku, baci 60 kilograma namirnica godišnje u smeće, proizilazi iz istraživanja inicijative protiv rasipanja hranom.
 
Ukupno gledano u Austriji oko miliona tona hrane godišnje biva bačeno, od čega je za polovinu zbog neodgovornog ponašanja domaćinstava.
 
"Najveći deo rasipanja hranom se događa u Austriji kod kuće. Često je teško detaljno planirati. Imamo visoke zahteve kako namirnica treba da izgleda da bi je pojeli", naglasio je Georg Štraser iz inicijative "Too Good To Go".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet