Od ponedeljka nastavak procedure opoziva Trampa

Lider većine u američkom Senatu Čak Šumer najavio je da će članovi Predstavničkog doma Kongresa u ponedeljak dostaviti dokumentaciju kojom se bivši američki predsednik Donald Tramp optužuje za podsticanja nereda, čime se početi proces koji bi u završnici mogao da rezultira zabranom da se ikada kandiduje za javnu funkciju.
Od ponedeljka nastavak procedure opoziva Trampa
Foto: Pixabay
Predstavnički dom će dostaviti odredbu za opoziv Senatu. Senat će sprovesti suđenje o opozivu Donalda Trampa. To će biti puno suđenje, to će biti pravično suđenje, rekao je Šumer novinarima, prenosi Rojters.
 
Donald Tramp je jedini predsednik SAD koji je dva puta opozvan u Predstavničkom domu, a na funkciji nije od 20. januara kada mu je istekao mandat.
 
Vođa republikanaca u Senatu Mič Makonel predlagao je da se suđenje o opozivu Trampa odloži za februar da bi mu se dalo vremena da se pripremi za taj slučaj.
 
Predstavnički dom Kongresa glasao je prošle nedelje za opoziv Trampa zbog podsticanja upada u Kongres 6. janaura, uz želju da suđenje u gornjem domu bude brzo, da bi se to završilo i zemlja krenula dalje.
 
"Republikanci u Senatu su snažno ujedinjeni iza principa da institut Senata, institucija predsedništva, i bivši predsednik Tramp lično zaslužuju pun i fer proces koji poštuje njegova prava i ozbiljna činjenična, pravna i ustavna pitanja o kojima se radi", posebno s obzirom na "neviđenu brzinu" procesa opoziva u Predstavničkom domu", rekao je Mekonel.
 
Demokrate i republikanci imaju po 50 mesta u gornjem domu Kongresa, a demokratska potpredsednica SAD Kamala Haris, po Ustavu, ima odlučujući glas u tom telu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.