Predsednik Tadžikistana proglasio pobedu nad koronom

Predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon izjavio je da je epidemija virusa korona okončana u toj maloj i siromašnoj zemlji centralne Azije.
Predsednik Tadžikistana proglasio pobedu nad koronom
Foto: Pixabay
Prema zvaničnim podacima, ta bivša sovjetska republika, sused Avganistana, od početka godine je imala samo desetak novih slučajeva virusa korona i nijedan smrtni ishod povezan sa kovidom-19.
 
Zvanični podaci, koji su isti više od dve nedelje, pokazuju da je od aprila prošle godine registrovano 13.308 zaraženih virusom korona i 90 umrlih, dok se 13.218 osoba oporavilo od bolesti.
 
U Tadžikistanu, koji ima 9,5 miliona stanovnika, trenutno nema aktivnih slučajeva.
 
"Možemo sa sigurnošću da kažemo da u Tadžikistanu više nema kovida19", rekao je u parlamentu predsednik Rahmon (68), ali je upozorio da nema opuštanja i da se moraju poštovati pravila lične i javne higijene.
 
Predsednik je takođe rekao da će svima koji dolaze u Tadžikistan biti "određen kućni karantin od 14 dana, pod nadzorom porodičnih lekara".
 
Tadžikistan, koji je veoma siromašan, ima brojnu dijasporu u Rusiji i Kazahstanu.
 
Vlasti planiraju da naredne nedelje, nakon devet meseci, otvore džamije.
 
Tadžikistanska vlada je prijavila prve slučajeve kovida-19 tek 30. aprila 2020. godine, neposredno uoči dolaska delegacije Svetske zdravstvene organizacije radi inspekcije, dok je zemlja tvrdila da je pošteđena epidemije, koja se širila svuda po svetu.
 
Turkmenistan, još jedna autoritarna država u centralnoj Aziji, nikada nije priznala nijedan slučaj virusa korona, čak ni nakon uvođenja restriktivnih mera i saopštenja britanskog ambasadora u Aškabadu da ima kovid-19.
  • kratko

    26.01.2021 20:38
    i jasno
    bravo
  • Avion od papira

    26.01.2021 14:53
    -
    Već? O.o
  • Misha

    26.01.2021 11:52
    To nije ništa, naš je proglasio još u maju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet